Brottsutredning inledd mot Volkswagen

2015-09-23 06:16  
Volkswagens vd Martin Winterkorn. Foto: TT

Stämningarna mot Volkswagen haglar efter avslöjandet om företagets avgasfusk. Advokater i USA förbereder nu minst 25 fall av grupptalan mot Volkswagen. Samtidigt kommer uppgifter om att en brottsutredning inletts mot företaget.

USA:s miljömyndighet EPA har sagt att Volkswagen riskerar straffavgifter på upp till 18 miljarder dollar för att ha manipulerat utsläppstester.

Men landets justitiedepartement ska nu också ha inlett en brottsutredning mot företaget, uppger en källa för nyhetsbyråerna AFP och Reuters. Enligt flera åklagare, som inte är kopplade till utredningen, är det troligt att utredningen utöver miljöbrott skulle kunna handla om bedrägeri och spridning av falska uppgifter.

”Inget företag borde tillåtas att smita från våra miljölagar eller lova konsumenter produkter som är falska”, säger New Yorks statsåklagare Eric Scheiderman i ett uttalande.

Han tilläger att åklagare i flera delstater nu planerar utredningar mot Volkswagen.

Samtidigt förbereder amerikanska advokater minst 25 fall av grupptalan mot företaget i samtliga delstater, där missnöjda kunder vill kompenseras för att ha köpt bilar som inte lever upp till vad som utlovats.

Volkswagen har avsatt 7,3 miljarder dollar för kostnader relaterade till skandalen.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL