Brinnande fartyg i Tromsö har kantrat

2019-09-26 13:12  

Branden på en rysk trålare i Breivika havn i norska Tromsø fortsätter rasa. Fartyget har kantrat under förmiddagen.

Röken från branden påverkade ett närliggande sjukhus, som utlyste stabsläge.

Larmet om branden kom till polisen klockan 10.59 på onsdagen, i samband med att båten lade till vid kajen. Fartyget hade då 200.000 liter dieselolja ombord.

– Mycket av detta har antagligen brunnit upp nu, säger Øystein Solstad vid räddningstjänsten i Tromsø till NTB i dag på förmiddagen.

Vid lunchtid i dag beslutades att de 92 evakuerade personerna i ett område inom 300 meter från hamnen får återvända till sina hem. Trafiken ska kunna gå som vanligt så fort det är praktiskt möjligt, meddelar polisen.

En stor ammoniaktank ombord på fartyget bedömdes tidigare utgöra en explosionsrisk, vilket var orsaken till evakueringen.

Stabsläge

Norska Kystverket arbetar med att begränsa föroreningar efter branden.

– Det är för tidigt att säga något om de potentiella skadorna. Det blir skador på miljön när petroleumprodukter läcker ut i vattnet. Därför jobbar vi nu med att ringa in fartyget för att hindra spridning i Tromsøsundet, säger Steinar Gyltnes vid Kystverket.

Universitetssjukhuset i Tromsø sattes på torsdagsmorgonen i stabsläge och ledningen övervägde om avdelningar skulle behöva stängas eftersom anställda inte kunde komma till jobbet då vägarna hade stängts på grund av branden.

– Vi sitter i krismöte nu för att kartlägga situationen. Vi har utmaningar när det gäller att få folk till jobbet. Vi överväger om vi måste stänga delar av sjukhuset och be patienter att stanna hemma, men än så länge driver vi sjukhuset normalt, sade Jørn Resvoll vid Universitetssykehuset Nord-Norge i morse.

Stor rökpelare

Svenske Isak Bergwall jobbar i Tromsø.

– Jag såg röken på håll från bron, säger han till TT.

Branden skapade problem i trafiken eftersom tunneln till ön var avstängd och fler pendlare än vanligt har varit hänvisade till att köra över bron, säger Bergwall.

Han har inte känt någon röklukt och tror att det beror på att vinden ligger på bort från staden.

– Men man ser rökpelaren, den är fortsatt väldigt stor, säger han under förmiddagen.

Alla 29 i besättningen fördes i säkerhet. Två personer har fått lättare rökskador, enligt polisen, som utreder orsaken till branden.

Enligt ryska medier pågick underhållsarbete ombord före branden, som även ska utredas av ryska transportmyndigheter.

Artikeln är uppdaterad.

TT / Ny Teknik

Mer om: Fartyg Brand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt