Boeing testar vätgasmotor i nytt spionplan

2011-11-17 13:16  

Boeing har genomfört marktester med ett par vätgasdrivna motorer för nya spionplanet Phantom Eye, som snart ska provflyga.

I väntan på att ta upp planet i luften har Boeings tekniker genomfört markprov vid Edwardsbasen i Kalifornien. Dels har man fyllt planets tankar med flytande väte, dels har man kört de båda motorerna under en och en halv timme och då testat olika dragkraftnivåer som används vid start och landning.

Phantom Eye (presenterad 2010 se videoklippet) är tänkt att fungera som ett obemannat spionplan som ska flyga på hög höjd, 20000 meter, och där kunna operera upp till fyra dygn i sträck. Planet ska inte bära vapen utan endast utrustning för dokumentation.

Planet mäter 46 meter mellan vingspetsarna och använder två 2,3 liters fyrcylindriga motorer från Ford för att driva fyrbladiga propellrar. Med effekten 150 hästkrafter vardera får planet en hastighet av 270 km/h.

Provflygning blir det när vädret är tillräckligt lugnt för att inte äventyra säkerheten med planet.

- Vi har bara en Phantom Eye och vi flyger inte förrän planet är färdigt och vi kan inte flyga om inte vädret i Kaliforniens öken samarbetar, säger Drew Mallow, som ansvarar för testprogrammet. Så här års är vädret svårprognostiserat.

Förutom Boeing och Ford deltar även företagen Ball Aerospace, Aurora Flight Sciences och Mahle i utvecklingsarbetet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Drönare UAV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt