Biljätten tar hjälp av Amazonbackade Aurora

2019-06-10 11:50  

Det miljardvärderade startup-bolaget Aurora inleder ett samarbete med Fiat-Chrysler kring självkörande bilar för leveranser.

Amerikanska Auroras grundare har tidigare utvecklat tekniker för självkörande bilar på Tesla, Uber och Google. Men 2017 startade de eget, med målet att göra fordon verkligt autonoma.

Nu rapporterar Techcrunch att det miljardvärderade bolaget inleder ett samarbete med den amerikansk-italienska fordonsjätten Fiat-Chrysler för att utveckla självkörande bilar för levaranser.

Auroras teknik ska i första hand integreras i Fiat Chrysler Automobiles Ram Truck-fordon, men kan på sikt även byggas in i fordonstillverkarens Fiat Professional-modeller.

Läs mer: Miljardvärderade doldisbolaget vill göra bilar självkörande – på riktigt

Samarbetet går ut på att Aurora och Fiat-Chrysler utvecklar självkörande fordon som sedan kan användas av en tredje part som vill leverera varor till en konsument. En möjlig tredje part är Amazon, eftersom e-handelsjätten är ett av bolagen som har backat Aurora.

Fiat-Chrysler Automobiles har sedan tidigare ett samarbete med ett annat bolag som utvecklar tekniker för självkörande fordon: Waymo. Syftet med det samarbetet är att tillverka Chrysler Pacifica Hybrid minivans med Waymos hård- och mjukvara. Tekniken testas just nu.

En viktig skillnad mellan Waymo och Aurora är att Aurora inte utvecklar en egen bil, utan utvecklar den teknik som behövs för att göra andra bolags bilar självkörande.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt