Fordon

Bilchefen: Absurd framtidsvision för självkörande bilar

Foto: Nada
Foto: Nada
Foto: Nada
Foto: Nada

Media talar om ett stundande teknikskifte – men ordföranden för de amerikanska bilhandlarna sågar glädjeprognoserna kring autonoma fordon och en delad mobilitet. ”Vi har nått absurditetens peak”, säger Wes Lutz till Bloomberg.

Publicerad

Runt om i världen pågår tester med självkörande bilar – och fordonstillverkarna slåss redan om att erbjuda system med en hög grad av autonomi i nuvarande modeller. Teknikutvecklare och beslutsfattare tycks vara rörande eniga om att självkörande fordon inom kort kommer tillhöra vardagen. Men även att det privata bilägandet i hög grad ska ersättas av delningstjänster.

Teknikskiftet kan slå undan benen för delar av fordonsbranschen, bland annat bilhandlarna. Men det är inte alla återförsäljare som tror på den snabba omställningen. Wes Lutz, styrelseordförande för the National Automobile Dealers Association, riktar skarp kritik mot de missvisande glädjeprognoser som media i USA bidrar till att sprida kring teknikområdet.

Han tror att det är lång tid kvar tills det privata bilägandet eventuellt dör ut till förmån för bildelningstjänster. Lutz anser också att vi befinner oss långt ifrån den punkt då självkörande fordon lyckas göra ett större avtryck på de mer än 37 000 personer som årligen dör på amerikanska vägar.

– Vi har nått absurditetens peak när det gäller det här ämnet. Självkörande fordon är säkrare i teorin, men vi vet inte om de faktiskt är säkrare. Och den här okunskapen beror på att det inte finns i närheten av nog mycket data för att bevisa det ena eller det andra, säger Wes Lutz till Bloomberg.

Menar att bildelningstjänster är dubbelt så dyrt

Samtidigt kan den oinvigde lätt få uppfattningen att det stora teknikskiftet väntar runt hörnet. Vid ett tal till Automotive Press Association i Detroit uppmanade Lutz media att bli bättre på att skärskåda påståenden kring teknikens potential, och att ställa dessa påståenden i förhållande till kostnader och faktisk kapacitet. Lutz hänvisar bland annat till en undersökning publicerad av American Automibile Association i augusti. Den visar att bildelningstjänster kostar användaren dubbelt så mycket som summan för att äga och köra en egen bil.

– Det här borde ha varit förstasidesnyheter i Detroit, på Wall Street och i Silicon Valley. Varför då? Jo, för att undersökningen motbevisar en av de centrala delarna som håller uppe argumentet att folk kommer sluta köpa bilar – nämligen att det blir billigare att använda bildelningstjänster, säger han.

Lutz konstaterar att de som i dag använder Uber eller Lyft primärt har tjänsten som alternativ till att åka kollektivt, cykla eller promenera. Han refererar till en nyligen publicerade studie av Bruce Schaller, tidigare politiskt ansvarig för fordonstransporter i New York. Den visar att tjänster som Uber och Lyft bidrar till att öka trafikstockningen – detta genom att ersätta varje mile som körs av den privatägda bilen med 2,8 miles för det delade fordonet.

Nadas styrelseordförande uppmuntrade den samlade motorpressen att våga utmana ”sanningar”, även när de erbjuder ett nyhetsmässigt spännande innehåll.

– Vi lever inte bara i spännande tider – utan också i en era som belönar vidlyftiga prognoser snarare än en jordnära verklighet. Det gäller speciellt vid de tillfällen då verkligheten inte är särskilt spännande. Men jag tycker inte att det är för mycket begärt att journalistik kring vår industri alltid ska vara förankrad i verkligheten, och fakta utifrån vad vi vet i dag – inte den spinn som gör dem alldeles nippriga på Wall Street, säger Wes Lutz.