Bakteriejakten igång i Stockholms tunnelbana

2016-03-17 06:32  
Nu ska bakterierna i t-banan kartläggas. Foto: Mostphotos / Stockholms universitet

Förbipasserande tittar nyfiket när forskare Klas Udekwu gnuggar med tops på rulltrappans handtag vid en tunnelbanestation i Stockholm.

På detta sätt ska bakterier och parasiter kartläggas. Men även resistenta bakterier kan upptäckas.

Under denna vecka kan tunnelbaneresenärer se ett par personer gnugga med tops mot väggar, bänkar och handtag vid rulltrappor. De är forskare, som inom ett internationellt projekt samlar in och artbestämmer tunnelbanans olika bakterier och mikroorganismer.

Läs mer om projektet:

Läs mer: Forskare jagar bakterier i tunnelbanan

Klas Udekwu, forskare i molekylär biovetenskap vid Wennergrens institut vid Stockholms universitet, leder projektet.

– Syftet är absolut inte att avskräcka folk från att åka tunnelbana. I Sverige har vi en hög hygienstandard och är måna om våra medresenärer. Även om spår av bakterier finns betyder det inte att bakterierna finns levande, säger Klas Udekwu till TT.

Tålmodigt gnuggar han med nylontopsen mot rulltrappans handtag medan kollegan Callum Cooper tar tid med nitisk noggrannhet. För att tillräckligt mycket organiskt material ska fastna måste man svabba med topsen i tre minuter. Topsen stoppas sedan i ett provrör med saltlösning. Därefter identifieras mikroorganismen på topsen och bakteriernas dna utvinns och kartläggs vid Stockholms universitet.

Studien gör det också möjligt att upptäcka resistenta bakterier. Med resultatet vill forskarna därför kunna vara med och påverka när nya tunnelbanestationer byggs.

– När vi kan säga vilka material som samlar höga bakteriehalter, blir det möjligt att undvika sådant material och förebygga spridning av sjukdomsframkallande och resistenta bakterier. Vid vissa sjukhus i USA har droppstänger av stål till exempel bytts ut till stänger av mässing, som visat sig samla färre bakterier, säger Klas Udekwu.´

De resenärer som TT talar med vid tunnelbanan reagerar spontant negativt på begreppet bakterier.

– Jag tänker på bakterier när jag åker tunnelbana, säger Gabriella Bauer, resenär.

Men de flesta bakterier är bra för oss, betonar Klas Udekwu.

– Vi varken kan eller vill rubba den höga halten mikroorganismer i miljön. Våra egna bakterier ockuperar oss och hindrar andra bakterier från att etablera sig, säger han.

Mer om: Bakterie

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt