Avgasbluffen fäller Audis teknikchef

2015-12-04 11:16  
Audis teknikchef Ulrich Hackenberg får lämna företaget. Foto: Alamy

Efter 30 år i koncernen får nu Audis teknikchef Ulrich Hackenberg avgå i sviterna av fifflet med avgasvärdena med dieselmotorerna.

På torsdagen visade VW-koncernen hur man möblerar om i ledningen för det viktiga dotterbolaget Audi för att rensa upp efter avgasskandalen och hitta de skyldiga till bluffen med programvaran.

Förutom att den nytillsatte Volkswagenchefen Matthias Müller utses till ordförande i Audi, efter förre VW-chefen Martin Winterkorn som avgick för två månader sedan, så står det klart att den förre teknikchefen Ulrich Hackenberg får lämna företaget.

Hackenberg blev entledigad för två månader sedan i samband med avslöjandet om bluffvärden för de fyrcylindriga dieselmotorer i EA 189-serien.

För två veckor sedan erkände Audi att även de större treliters V6-motorerna som tillverkades vid företagets anläggning i Neckarsulm använde programvara som såg till att ge falska avgasvärden vid tester. 85000 motorer har tillverkats och använts i dyrare i större modeller hos Audi, Porsche och Volkswagen.

Till ny teknikchef har utsetts Stephan Knirsch, tidigare ansvarig för motorutveckling vid Audi.

Även Audis vd Rupert Stadler är under press. I nästa vecka ska han svara på frågor om avgasbluffen inför VW-koncernens utredningsgrupp som består av 20 personer, rapporterar Reuters.

Håkan Abrahamson

Mer om: Volkswagen Audi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt