Autopiloten kör skarpt

2010-10-08 12:01  

För första gången har en bil kört helt automatiskt i riktig stadstrafik. Den klarar filbyten och kökörning på egen hand.

Fredagen 8 oktober är det världspremiär för den förarlösa bilen Leonie att köra på den inre ringleden i tyska staden Braunschweig - tillsammans med vanliga bilar.

Delstaten Niedersachsens trafikmyndighet har givit projektet Stadtpilot vid Braunschweigs tekniska universitet specialtillstånd att framföra fordon förarlöst.

Bilen är en dieseldriven VW Passat som utrustats med kameror, sensorer och gps-kommunikation för att klara färden i den övriga trafiken.

Leonie måste själv kunna fatta beslut om filbyten, att hålla avstånd till framförvarande bilar, klara av att svänga i gatukorsningar och att undvika hinder som kan dyka upp på gatorna.

Dessutom ska bilen förutse komplicerade trafiksituationer i god tid och vara beredd på att mänskliga förare inte alltid följer trafikreglerna.

Maxhastigheten är bestämd till 60 km/h.

Braunschweigs tekniska universitet har lång erfarenhet av att ta fram förarlösa fordon. Ett team klarade av Darpas klassiska tävlingar för obemannade fordon 2007, då det gällde stadsnavigering. Då var det dock ingen äkta stadsmiljö, men erfarenheterna från det projektet har kommit till nytta i Stadspilot.

När Leonie genomför sin automatiska färd idag sitter för säkerhets skull en förare beredd att ta över ratt och pedaler om tekniken skulle fallera.

Ytterligare ett fordon prepareras nu vid universitetet för kommande autopilotfärder. Det ska få namnet Henry men är ännu inte färdigbyggt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt