Autopilot fick ta hand om onykter Tesla-förare

2018-01-23 10:58  
Foto: TT / AP Photo / Vadim Ghirda

En man som somnat vid ratten försökte svära sig fri med att hänvisa till bilens autopilot.

Teslan hade stannat mitt i rusningstrafiken, på bron mellan San Francisco och Oakland. Inuti bilen hittade trafikpolisen föraren så onykter att han hade somnat. När han vaknade försäkrade han polisen att allt var i sin ordning: han hade ju autopiloten påslagen.

Den förklaringen kom föraren inte långt med utan greps, misstänkt för rattfylla. ”Bilen är nu bogserad (nej, den körde inte sig själv till uppställningsplatsen)”, skriver trafikpolisen på Twitter.

Tesla å sin sida säger till sajten Sfgate att ”autopilot är bara avsedd för användning tillsammans med en fullt uppmärksam förare”.

Å andra sidan ger bolaget dubbla signaler till sina kunder. På hemsidan står att ”systemet är utformat för att kunna utföra korta och långa färder utan att någon insats krävs från personen i förarsätet”.

Först en bit ner – i fet stil – skriver Tesla: ”vänligen notera att självkörningsfunktionaliteten är beroende av omfattande programvaruvalidering och myndighetsgodkännande, detta kan variera kraftigt mellan olika länder och områden.”

Sajten Arstechnica spekulerar i att autopiloten kan ha räddat förarens liv då den är designad att stanna bilen om föraren – trots upprepade varningar – inte har sina händer på ratten.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt