Fordon

Autonoma taxibilarna kör mat istället för människor

Foto: Hyundai/Pony.ai
Foto: Hyundai/Pony.ai

Tio av Hyundais självkörande taxibilar rullar i staden Irvine i Kalifornien. Under coronautbrottet ska de användas för ett nytt uppdrag – att leverera varor autonomt till invånarna.

Publicerad

De tio exemplaren av Hyundais elbil Kona är självkörande tack vare teknik från kinesiska Pony Ai, som utvecklar sensorer och programvara för autonoma fordon.

Förutom Hyundai har även Toyota använt Pony Ais teknik. I år fördjupade Toyota samarbetet genom en investering på 400 miljoner dollar i startupföretaget.

Taxibilarna i Irvine har nu fått en ny roll att fylla. I ljuset av covid-19 har efterfrågan på hemleveranser skjutit i höjden, så fordonen ska användas för autonoma leveranser till invånarna.

Enligt Reuters har Pony Ai sagt att deras självkörande fordon står redo för att leverera paket från e-handelsplattformen Yamibuy till de mer än 200 000 invånare som bor i Irvine. Det är första gången som Pony Ai ger sig in i hanteringen av gods istället för människor. Delstatens trafikmyndighet, Department of Motor Vehicles, har tidigare sagt att de tillfälligt öppnar för tester av leveranser med autonoma fordon på allmän väg.

Att 90 procent av befolkningen plötsligt undviker att gå till affären har inneburit att många e-handelsplattformar kämpar hårt för att klara av leveranserna. Bland annat har Amazon utannonserat planer på att snabbt anställa 75 000 personer, bland annat lagerarbetare och förare till företagets budbilar.