Attackörnarna hjälper polisen fånga drönare

2016-09-13 07:14  
Havsörn Foto: Alamy

Attackörnar som fångar in och oskadliggör små drönare. Polisen i Nederländerna visade på måndagen upp en fullfjärdrad lösning på vad den ser som ett växande hot mot säkerheten.

Vid den första offentliga demonstrationen fick tvååriga vithövdade havsörnen Hunter visa vad hon går för. Under ett fingerat statsbesök dök det plötsligt upp en liten drönare i luften ovanför ”dignitären”, som spelades av en kvinnlig polis i Ossendrecht i södra Nederländerna.

Hotet närmade sig ”statsöverhuvudet” i oroväckande hög hastighet samtidigt som sirener började tjuta. Hunters tränare Ben gav kommandot ”attackera, attackera”.

Och det var exakt vad Hunter gjorde. Blixtsnabbt och elegant flög hon iväg, fångade den lilla drönaren i klorna och förde farkosten på behörigt säkerhetsavstånd från ”potentaten”.

Läs mer:

Läs mer: Vill fånga drönare med örnhjälp

– En lågteknologisk lösning på ett högteknologiskt problem, säger polistalesmannen Dennis Janus.

Han berättar att ingen av örnarna har skadats under de långvariga testerna och träningen där kalkonkött använts för att övertyga om att drönare är ett gott byte.

– Hittills har ingen drönare överlevt, tillägger talesmannen nöjt.

Hunter och de andra ”flygande poliserna” ska nu kunna tjänstgöra överallt där små obemannade farkoster kan utgöra ett potentiellt säkerhetshot, exempelvis vid just statsbesök eller flygplatser.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt