Fordon

Antonov gripen i London

Ryske affärsmannen Vladimir Antonov har gripits i London, rapporterar BBC.

Publicerad

I Sverige är han mest känd i samband med Saab. BBC gör dock en annan koppling eftersom han för något år sedan köpt in sig i engelska fotbollsklubben Portsmouth.

Polisen vill förhöra Antonov i och med att han är huvudägare i Snoras Bank. Polisen söker också hans affärskompanjon Raimondas Baranauskas, enligt BBC. Båda bestrider anklagelserna.

Londonpolisen bekräftar att "som svar på en europeisk arresteringsorder, har en 36-årig man i London i dag gripits", enligt BBC.

Ytterligare en man, har enligt Reuters gripits, men Londonpolisen vill inte uppge namnen på de arresterade.

En åklagare i Litauen har utfärdat arresteringsordern för Antonov och hans kompanjon efter att man fatta misstankar om plundring av lettiska Krajbanka, vilket är ett dotterbolag till Antonovs litauiska bank Snoras.

Snoras tvångsförvaltas sedan en vecka tillbaka efter att man fattat misstankar att banken fuskat med redovisningen och nu riktas misstankar om bedrägeri och penningtvätt.

Vladimir Antonov äger 68 procent av Snoras Bank och en förvaltare har utsetts att utvärdera bankens finansiella ställning, skriver BBC.

Lettiska finansinspektionen menar att stora lån tagits för att finansiera huvudägaren Antonovs övriga projekt, tillexempel försöket att köpa upp Saab, utan att dessa bokförts i Krajbanka.

Efter övertagandet har det upptäckts att 386 miljoner dollar saknas i banken. Summan har senare stigit till 1,3 miljarder dollar, enligt chefen för den litauiska centralbanken Vitas Vasiliaukas, rapporterar TT.

Riksgälden gav klartecken för Vladimir Antonov att bli delägare i Spyker och Swedish Automobile eftersom Riksgälden inte hittade tillräckligt med bevis för de misstankar som fanns och rykten om penningtvätt och tvivelaktiga kopplingar till maffian.

Antonov fick dock inte köpa in sig eftersom Europeiska investeringsbankenvägrade att godkänna honom.

– Jag har hört många rykten från Storbritannien. Jag har hört rykten om rysk maffia, om penningtvätt i de kaukasiska staterna. Och vi anlitade två undersökningsbyråer – en västerländsk och en i Ryssland. Det var vad vi kunde göra. Men trots rykten kunde vi inte hitta bevis, säger Bo Lundgren till di.

Enligt egen uppgift ska han dock ha lånat ut 800 miljoner kronor till Saabordförande Victor Mullers bolag, vilket gör att han indirekt är kopplad till Saab.

Enligt egen uppgift ska Antonov dock ha lånat ut 800 miljoner kronor till Saabordförande Victor Mullers bolag, vilket gör att han indirekt är kopplad till Saab.

- Det här kan vara väldigt allvarligt för Saab. Är det något som de inte behöver medan de förhandlar med kineserna och GM så är det en illegal affär, är GP:s fordonsindustrireporter Stephan Lövgrens kommentar kring turerna med Antonov.

Han menar att mycket tyder på att de pengar Vladimir Antonov lånat ut till Victor Mullers bolag, kan ha kommit från banken Krajbanka.

- Väldigt mycket tyder på det. Det är inte bara de pengarna, det är bekräftat att Antonov även ligger bakom Gemini som också har satsat pengar i Saab, säger Stephan Lövgren till GP.