Fordon

Antonov drar sig ur Saab-affär

Den ryska investeraren Vladimir Antonov har gett upp kampen om att köpa Saabs fastighet i Trollhättan.

Publicerad

Det har gått nära tio veckor sedan Vladimir Antonov första gången talade om att köpa fastigheterna i Trollhättan där Saabs bilar tillverkas. Nu ger han upp. 

Istället har det talats om att Hemfosa ska köpa fabriken. Bolagets vd har träffat Victor Muller och Vladimir Antonov. 

Europeiska Investeringsbanken, EIB har släppt panten och en affär är därmed möjlig.

- Men det här innebär inte att han ger upp kampen att bli delägare. Han är fortfarande beredd att gå in med en miljard kronor i Saab. Tyvärr är det en märklig process som pågår just nu, säger Lars Carlström, Vladimir Antonovs svenske talesman.  

Enligt EIB väntar de på ett besked från General Motors, GM, som fortfarande har preferensaktier i bolaget. Men Lars Carlström menar att GM inte har några problem med att Vladimir Antonov skulle bli delägare.
General Motors vill snarare hitta en kommersiell lösning med Saab och det handlar ingenting om Vladimir Antonov utan snarare om EIB:s och den svenska regeringens syn på honom.

- Det stämmer att han har träffat Maud Olofsson för några veckor sedan och hon lovade att hjälpa till men det händer fortfarande ingenting. Det är ett döläge. Har man synpunker på honom då ska man säga det men i dag hör vi istället ingenting. Vi får inga som helst besked. EIB och den svenska regeringen verkar ha en egen agenda, säger Lars Carlström.