Airbus visar ny snål helikopter

2015-03-06 10:59  

Kompositmaterial sänker vikten i Airbus nya medelstora helikopter H160 och därmed bränsleförbrukningen med upp till 20 procent.

Helikoptern premiärvisades på mässan Heli-Expo i Florida i veckan. Det är en medelstor helikopter i 5,5 - 6-tonsklassen med plats för tolv passagerare. Den kan även utrustas för ambulanstransporter eller annan räddningstjänst. En viktig kundkrets kan bli oljebolag för flygningar av plattformsbesättningar.

Med en 1100-hästar motor från Turbomeca Arrano får H160 en toppfart på nära 300 km/h. Räckvidden vid off-shoreuppdrag är 120 nautiska mil med 12 personer ombord.

Akterut sitter den största inkapslade rotorn som Airbus hittills har byggt. Huvudrotorn har böjda bladspetsar vilket reducera vibrationer och ljud. Bullret ska enligt Airbus på det viset minska med 50 procent.

Första testflygning blir senare i år och från 2018 ska H160 vara klar för leverans.

Håkan Abrahamson

Mer om: Off-shore Airbus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt