ABB fixar strömmen på världens största diamantfartyg

2020-07-13 11:54  
Foto: ABB

ABB har fått i uppdrag att leverera ett avancerat strömförsörjningssystem till världens första specialbyggda diamantutvinningsfartyg, skriver automationskoncernen i ett pressmeddelande.

Det 177 meter långa fartyget, beställt av Debmarine Namibia, byggs vid ett varv i Rumänien och ska tas i bruk 2022.

ABB redovisar inga detaljer kring ordervärdet. Men totalkostnaden för fartyget är beräknad till 468 miljoner dollar (motsvarande 4,3 miljarder kronor), vilket gör fartyget till den enskilt största investeringen hittills i den marina diamantutvinningsindustrin, enligt ABB.

Läs mer: Stenas nya prototypfartyg har rotorsegel

Fartyget beräknas öka Debmarine Namibias årsproduktion med 35 procent och kommer att använda sig av muddringsteknik till havs för att få upp diamanter från botten. Diamanterna uppges finnas på 90–150 meters djup utanför Namibias sydvästra kust.

Bakom samriskbolaget Debmarine Namibia står den världsledande diamantutvinningskoncernen De Beers och den namibiska staten.

Mer om: ABB Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt