Fordon

60 procent av Frankrikes fartkameror har saboterats

I spåren av gula västarnas protester har omkring 60 procent av landets fartkameror vandaliserats. Nu svarar myndigheterna med en ny superkamera. Foto: Obier

De Gula västarna anser att Frankrikes planerade hastighetssänkning är ett sätt att pressa folket på böter. I spåren av protesterna har omkring 60 procent av landets fartkameror vandaliserats. Nu svarar myndigheterna med en ny superkamera.

Publicerad

Försöken att få ordning på Frankrikes skuldtyngda statsapparat provocerade landsbygden – svaret blev de Gula västarna. Det var i november förra året som deras första demonstrationer dök upp, då som en respons på presidentens planerade höjning av bensin- och dieselskatten. Den ansågs slå mot de medborgare som redan hade en svag köpkraft, och protesternas omfattning tvingade till slut Emmanuel Macron att pausa skattehöjningen.

Stärkta av framgångarna har demonstrationerna fortsatt med inriktning mot en rad sociala och ekonomiska frågor. Men des Gilets jaunes protester har blivit allt stökigare, och vandalismen är inte bara en del av själva demonstrationerna. Nu har omkring 60 procent av Frankrikes cirka 3200 fartkameror blivit vandaliserade eller totalförstörda, och detta sägs vara utfört av anhängare till de Gula västarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här