4 miljoner elbilar rullar globalt – men nu kommer explosionen

2018-09-03 14:30  
Foto: Tesla

I dagarna passerades fyra miljoner sålda elbilar globalt. Men den verkliga explosionen kommer under det närmaste halvåret, då prognoser förväntar sig ytterligare en miljon fordon på vägarna.

Kurvan för antalet sålda elbilar har pekat brant uppåt de senaste åren. Enligt Bloomberg New Energy Finance rullar nu fyra miljoner elbilar på världens vägar. Inräknat antalet sålda elbussar passerade försäljningen av elfordon fyramiljonersgränsen redan i slutet av juni. Då hade 3,5 miljoner elbilar och 421 000 elbussar sålts globalt.

Försäljningen av elfordon accelererar. Enligt siffror från Bloomberg NEF tog det bara 17 månader att gå från den första till den andra miljonen sålda elfordon – och endast sex månader att gå från den tredje till den fjärde miljonen. Bloomberg NEF räknar med att nästa milstolpe på fem miljoner globala försäljningar förväntas nås om cirka sex månader.

Flest elbilar rullar i Kina

Marknaden för elbilar har blomstrat allra mest i Kina, som har stått för 37 procent av all global försäljning sedan 2011. Dessutom har landet stått för cirka 99 procent av antalet sålda elbussar. Av de kommande försäljningarna globalt förväntas ungefär 42 procent ske i Kina. Prognosen visar också på att 26 procent kommer säljas i Europa och 25 procent i Nordamerika. Om Tesla Model 3-försäljningen fortsätter att växa kan Nordamerika komma ikapp ganska snabbt, menar Bloomberg NEF. Det finns dock ingen garanti för att det kommer ske.

Läs mer: 19 000 köar redan för att få köpa el-suven

I Kina har subventioner haft en nyckelroll när det gäller försäljningen av elbilar. År 2020 så förväntas två miljoner elbilar ha sålts i landet, och den kinesiska regeringen tror att elbilar kommer stå för 20 procent av den totala bilmarknaden år 2025, rapporterar Xinhua.

Innan året är över kommer ett flertal nya elbilmodeller lanseras på marknaden. Bloomberg räknar bland annat med att Tesla Model 3 lanseras i Europa i mitten av 2019, vilket borde förbättra försäljningen i regionen ytterligare.

Johan Forsberg

Mer om: Elbilar Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt