3d ger dubbelseende i Range Rover

2010-03-18 14:18  

Gps-karta åt föraren, film åt passageraren. Nya Range Rover har en skärm som visar olika saker beroende på var i bilen du sitter.

Att förare och passagerare ser olika bilder från samma skärm låter som hokus pokus. Men egentligen är det inget konstigt. Tricket är ett system av vertikala linser som läggs över bildytan. I varannan kolonn av linser visas bilden från gps-kartan, medan resten visar bilder ur filmen . Linserna är utformade så att bilderna från kartan når föraren, medan bilderna från filmen når personen i passagerarsätet.

Tekniken är densamma som företag världen över arbetar med för att visa 3d utan glasögon. Men då riktar linssystemen bilder av samma objekt, tagna ur lite olika vinkel, mot vårt högra respektive vänstra öga. Sedan sätter hjärnan ihop informationen till en tredimensionell bild.

- Det här är ett helt nytt sätt att använda 3d-tekniken, säger Paul Cameron vid Sony Professional i Storbritannien.

Systemet, som heter ”dual view touchscreen” finns nu som extra tillval i Range Rover 2010. Allt till en extra kostnad på 6 800 kronor.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Gps-karta Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt