20 civila överljudsplan beställda

2015-11-19 10:57  
Skiss på det kommande flygplanet Aerion AS2. Foto: Aerion

Aerion AS2 är ett överljudsplan för civil luftfart, det första efter Concorde. En beställning på 20 plan har nu lagts.

Flygbolaget Flexjet har lagt en order på 20 stycken Aerion AS2 för leverans från 2023. Flygplanet utvecklas av det amerikanska företaget Aerion i Reno, Nevada i USA i samarbete med flygplanstillverkaren Airbus.

Det handlar om ett tremotorigt flygplan som ska kunna nå Mach 1,5, ungefär 1800 km/h. Det betyder att restiden vid långa flygningar kan minska betydligt jämfört med flyg som går i underljudsfart.

Aerion AS2 blir inte ett flygplan för massmarknaden. Det ska inredas för mellan 8 och 12 passagerare. Biljettpriserna kommer av naturliga skäl bli mycket höga.

Under nästa år ska Aerion utse leverantören av flygmotorerna och under 2021 ska premiärflygningen äga rum, enligt vad tillverkaren uppger.

Två år senare ska det första planet levereras till Flexjet. Överljudsflygningar får inte göras över Europa och USA på grund av den ljudbang som skapas, men över oceanerna är det möjligt liksom över Kina, som inte har förbjudit överljudstrafik över landet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt