Wales vill bli grönast i världen

2009-05-27 10:29  

Wales planerar att införa en lagstiftning som gör det förbjudet att överskrida specifika gränser när det gäller exempelvis utsläpp av växthusgaser.

Ett av målen är att nästan helt sluta använda kol, olja och andra energikällor som i slutändan släpper ut koldioxid i atmosfären. Mellan 80-90 procent av koldioxidutsläppen ska bort fram till 2050, enligt en utredning som den Walesiska regeringen offentliggjorde igår, måndag.

Ett annat mål är att bli helt självförsörjande på förnybara energikällor inom de närmaste 20 åren.

I likhet med Maldiverna och Köpenhamn tänker Wales gå lagstiftningsvägen för att uppnå miljömålen. Med tvingande lagar ska myndigheter, företag och invånare ledas in på en väg mot ekologisk hållbarhet.

- Det kommer att kräva radikala förändringar av det walesiska samhället, säger Rhodri Morgan, ”first minister for Wales” i den brittiska tidningen Guardian.

Några av målen är:

- Att inom loppet av 20 år producera mer förnybar elektricitet än vad landet självt gör av med.

- Att öka återvinning av sopor från dagens 36 procent till över 70 procent år 2025

- Att utveckla nya havsbaserade kraftverk, liksom energiformer baserade på biomassa.

-Att förbjuda alla former av energislöseri.

Under de närmaste tre åren kommer Wales att satsa uppemot nio miljarder kronor på energieffektivisering av privata bostäder. 40 000 flerfamiljsbostäder ska utrustas med solpaneler, vindsnurror och värmebesparande lösningar.

Regeringen förväntar sig kritik från de områden i landet där man planerar en massiv utbyggnad av vindkraft. Två procent av landets yta väntas gå åt till alla vindkraftsanläggningar.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt