Volvo-fabrik får kvalitetspris

2015-12-07 16:03  
Foto: Sören Håkanlind

Volvo Cars fabrik i Torslanda tilldelas utmärkelsen Svensk Kvalitet 2015. Det är Institutet för Kvalitetsutveckling SIQ som delar ut priset till institutioner som långsiktigt och systematiskt utvecklat sitt kvalitets- och förbättringsarbete.

– Volvos Torslandafabrik är ett bra exempel på detta. De förstår kundens behov och förväntningar och är duktiga på att omsätta det i organisationen, säger Jerry Karlsson, vd för SIQ.

I domarkommitténs motivering framhålls de fem principerna i Volvo Cars produktionssystem: lagarbete med engagemang, stabilitet genom standardisering, rätt från mig, efterfrågestyrt flöde och ständiga förbättringar. "Volvo Car Torslanda kännetecknas av en kultur grundad på delaktighet, ansvarstagande och respekt för individen som medarbetare", skriver domarna.

Det är företagen själva som ansöker om att få utmärkelsen. I ansökan beskriver de sin verksamhet och sedan utvärderar SIQ på plats att beskrivningen stämmer.

–  Det sker mycket noggrant. Sex personer lägger ner 20-25 dagars arbete vardera under ett halvår, säger Jerry Karlsson.

SIQ har delat ut utmärkelsen sedan 1992. 1998 gick den till Volvo Lastvagnar. IBM, ABB, LM Ericsson, Bulten och Stora Enso är industriföretag som fått utmärkelsen. Senast gick den till MTR i Stockholm. Vid fyra tillfällen har domarkommittén beslutat att inte dela ut någon utmärkelse.

Eddie Pröckl

Mer om: Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt