Voldemortmask giftig fasa

2012-01-13 13:14  

Voldemortmasken blev en riktig rysare. Skräckmasken innehöll förbjudna mängder av farliga kemikalier, liksom två söta barndockor. Kemikalieinspektionen polisanmälde på fredagen flera svenska leksaksföretag.

Kemikalieinspektionen varnar föräldrar för att låta sina barn leka med två dockor, Pretty Girl och Lovely Girl/Goodliness Girl, samt med ansiktsmasken "Harry Potter Voldemort".

Leksakerna innehåller nämligen stora och förbjudna mängder av den mjukgörande ftlaten DEHP (dietylhexyleftalat).

Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen, uppger att barn bör sluta leka med produkterna.

-Ja, eftersom de innehåller förbjudna mängder, över 0,1 procent, av en ftalat som omges av särskilt hårda restriktioner, säger hon.

Ftalaten DEHP stör kroppens hormonbalans och är skadlig för människans förmåga att skaffa barn.

Ämnet är en av tre ftalater som är förbjudna att använda i leksaker och barnartiklar i mängder över 0,1 procent, enligt EUs miljö- och kemikalielagstiftning Reach.

Den mask som nu förbjudits att sälja föreställer dödsätaren Voldemort (ni-vet-vem") i de mycket framgångsrika Harry Potter-böckerna. Den har sålts i 22 exemplar av en Stockholmsbutik.

När Kemikalieinspektionen lät testa den via laboratoriet Intertek i Tyskland visade den sig innehålla 14-18 procent av ftalten DEHP. Försäljningen av masken, som enligt butiken har importerats via USA, är nu stoppad.

De två Barbieliknande dockorna har importerats till Sverige av leksaksgrossisten Sun Toy i Värmland. De har sålts i tillsammans nära 4 000 exemplar i flera butiker i Stockholm och på Västkusten och uppges vara importerade från Kina.

De innehåller 18-19 procent av ftalaten DEHP, enligt provsvaren från Intertek.

-Det är högst beklagligt, säger Kerstin Stiernlöf, extern vd i Sun Toy, som i våras blev uppköpt av ett annat företag.

-Man köper i tron om att produkten ska vara ok och försöker skaffa sig garantier men tyvärr förekommer detta när vi handlar med Kina, säger Kerstin Stiernlöf.

Kemikalieinspektionen har dock i flera fall tidigare polisanmält bolaget för brott mot Reach. Enligt reglerna för hälsofarliga produkter som riktar sig till barn inte placeras på marknaden och detta gäller i alla inköpsled.

Det tidigare polisanmälningar gäller att bolaget sålt badringar som har innehållit ftalater, dock andra än DEHP, och elektriska leksaker har innehållit förbjudna halter av bly.

I ett av de nämnda fallen har miljöåklagaren dock lagt ned förundersökningen.

Om de ansvariga på bolagen fälls riskerar de i böter eller fängelse för miljöbrott, enligt miljöbalken.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt