Vindkraftverken agerar som ett nytt topprovdjur

2018-11-12 09:12  
Är vindkraftverket ett topprovdjur? Foto: Krishna Khan

Att vindkraftverk påverkar fågellivet är känt – men enligt en ny studie är de att betrakta som ett nytt slags topprovdjur. I Indien har konsekvensen blivit mängder av ödlor, som har ändrat beteende och färg.

Vindkraften har vuxit kraftigt de senaste åren, exempelvis levererar över 3 300 vindsnurror knappt 15 procent av den el vi använder i Sverige. En baksida är att anläggningarna riskerar att påverkar fågellivet – och ny forskning från Indian Institute of Science i Bengaluru pekar mot att effekterna kan vara mer långtgående än vad man tidigare trott. Studien är publicerad i Nature.

De indiska forskarna tittade på en del av Sahyadribergen som täcks av vindkraftverk, och noterade att det fanns fyra gånger färre rovfåglar jämfört omkringliggande skyddade skogsområden. Det tyder på att predatorerna antingen tuggas upp av bladen, alternativt undviker platser med vindkraftverk. Resultatet av den rovdjursfria zonen har blivit en explosionsartad ökning av de ödlor som till stor del utgör rovfåglarnas föda.

Ödlorna har dessutom fått ett förändrat beteende och blivit mindre folkskygga. De Sarada superba som lever närmast kraftverken har fått en svagare färgteckning på sina kragar. Detta kan bero på att favoritskalbaggarna, som bidrar till pigmenteringen, har blivit en bristvara.

Läs mer: Sahara kan bli grönare med sol- och vindkraft

– Vi har i princip lagt grunden till ett nytt topprovdjur – vindkraftverket, säger Maria Thaker från vetenskapsinstitutet i Bengaluru, Indien till tidningen The Independent.

Området, som även kallas Västra Ghats, finns med på UNESCO:s världsarvslista och tros husera minst 325 hotade arter av flora, fauna och fåglar. Trots detta är bergen en del i Indiens satsning på att nå 175 gigawatt förnybar energi till 2022. Det rapporterar Quartz India. Fler studier visar att fåglar och fladdermöss kan dödas eller skrämmas iväg av de snurrande bladen, och många anser att det finns ett behov att kompromissa och bygga vindkraftparker i områden där det skadar djurlivet i minsta möjliga mån.

– Vi måste tänka till när vi bestämmer plats för vindkraftverken så att vi minimerar vår påverkan på ekosystemet. Detta genom att inte välja områden som är så unika för djurlivet att de inte kan ersättas, säger Maria Thaker.

Ett av hennes förslag är att placera vindkraftverk på platser som människan redan har stört, exempelvis på taket på större byggnader.

Charlie Hedstad

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt