Vindkraftsel anpassad för lägenheter

2010-03-31 14:03  

Elbolaget Telge Energi har köpt ett vindkraftverk i Dalarna. Det ska nu säljas ut i så små andelar att även lägenhetsinnehavare blir intresserade av att få sin el från sitt eget vindkraftverk.

Telge Energi har köpt ett av de sex nya vindkraftverk som vindkraftsbolaget O2 Energi ska bygga på Hedboberget i Rättviks kommun i Dalarna där O2 Energi redan byggt nio stycken.

Telge Energis verk kommer att byggas under 2010 och börja producera el under första kvartalet 2011.

Garanti mot elprischocker
Vindkraftsverket ägs av en ekonomisk förening som Telge Energis kunder kommer att få köpa andelar i för att kunna få ett stabilt och relativt lågt elpris.

Andelsägarna får köpa sin el för produktionskostnaden som ligger på 15-25 öre per kilowattimme, plus energiskatt på 27 öre och moms på det.

I produktionskostnaden är den omdebatterade ”vindkooperativskatten” på 5 öre inräknad.

Det är ett pris som motsvarar marknadspriset i höstas - före vinterns elprischock.

50 000 andelar per verk
- Vi kommer att dela upp verket i små andelar så att även lägenhetskunder får chansen att äga sin egen vindkraft, säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi, till Ny Teknik.

Den normala andelen i ett kooperativt vindkraftverk kostar cirka 7 000 kronor och garanterar 1 000 kWh per år.

Telge Energi delar upp sitt verk i 50 000 andelar som ger 100 kWh el per andel och år. På så sätt ska man locka även lägenhetskunder att äga sitt eget vindkraftverk.

Enligt Telge Energi skulle vindkraftverket på Heboberget täcka årsbehovet för 3 000 lägenhetskunder.

Extraskatten dömd att försvinna
- På lång sikt stiger marknadspriset på el och det kommer att vara lönsamt att köpa el från sitt eget vindkraftverk, säger Johan Öhnell.

Han är ganska säker på att den extra skatten på kooperativa vindkraftverk kommer att försvinna. Den ger statskassan för lite pengar för att det ska vara idé att gå emot en stor opionon, menar Johan Öhnell.

Telge Energi kommer att köpa in fler vindkraftverk.

- Först ska vi sälja ut de här 50 000 andelarna. Sedan tar vi nya tag, säger Johan Öhnell.

"Aktivt stöd för vindkraften"
Telge Energi har i dag 25 000 kunder, av totalt 170 000, som valt att betala 1,9 öre extra per kilowattimme för att få 100 procent vindkraftsel. Det är i första hand dessa k

- Det är pengar som vi skickar vidare till vindkraftsproducenterna genom att köpa ursprungsgarantier som ska stimulera fortsatt utbyggnad av vindkraften, säger Johan Öhnell.

Johan Öhnell är inte med på resonemanget att elkunder som betalar extra för att få 100 procent vindkraft blir lurade att betala två gånger – dels för grön el hos elhandelsbolaget, dels för de gröna certifikat som alla elbolag tvingas köpa och som läggs på elräkningen.

- Nej, de som väljer 100 procent vindkraftsel gör en aktiv insats att stödja fortsatt vindkraftsutbyggnad, säger Johan Öhnell.

Jämför med ekomjölken
Han menar att elcertifikaten, som kostar kostar alla elkonsumenter 6 öre plus moms öre per kilowattimme, är ett statligt beslutat stöd till vindkraften ungefär som staten subventionerar ekoböndernas mjölk.

Sedan har konsumenten eget val att påverka utbyggnaden av vindkraften genom att betala extra för ursprungsgarantierna som vi köper från vindkraftsproducenterna. Ungefär som att man betalar extra för ekomjölken i butiken, menar Johan Öhnell.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt