Vindkraft – var god stör ej elnätet

2013-04-19 07:40  

På västkusten testar Fortum ett nytt sätt att minska elnätsstörningar orsakade av vindkraftverk. Utrustningen har från början utvecklats för industrin.

I Kville på västkusten växer en ny vindkraftspark fram. Fullt utbyggd ska den ge 32 MW. Det finns dock ett problem. Vindkraftverken har ingen inbyggd funktion för att jämna ut de störningar som de orsakar på elnätet.

I samarbete med elnätsägaren Fortum testas därför en utrustning, som från början utvecklats för industrin, för att "rena" strömmen.

-Det är en intressant utrustning som vi gärna vill lära oss mer om. Därför driver vi nu ett pilotprojekt för att testa den, säger Per Bengtsson, ansvarig för Fortums regionnät på västkusten.

I storlek är den som ett kylskåp och kommer från det svenska företaget Comsys på Ideon i Lund. Ny Teknik har tidigare skrivit om hur den används för att få bort störningar på elnätet från svetsautomater.

Utrustningen innehåller dynamiska filter som mäter belastningen på ledningen. När det behövs kompenserar den för spänningsavvikelser genom att tillföra ström av rätt storlek och form. Det kallas reaktiv effekt och det är huvuduppgiften i Kville.

Marcus Löfgren, vd på Comsys förklarar att den dock klarar många fler typer av störningar.

-Den kan till exempel ta bort de övertoner som genereras framförallt av elektronik. den kan också kompensera för resonanser, snabba spänningsfall och andra obalanser som kan uppstå.

Comsys får allt fler förfrågningar både från ägare av vindkraftparker och från närliggande industrier.

-Tydligast är det i Tyskland där den förnyelsebara energin byggs ut i snabb takt. När du får många små produktionsenheter försvagas näten. Resultatet blir fler störningar och därmed problem för industrin.

Enligt Marcus Löfgren kommer elkvalitet att bli allt viktigare eftersom oren el kan leda till produktionsavbrott och att utrustning slits mer än nödvändigt.

-Det är som när ett hjärta slår oregelbundet. Då sätter man in en pacemaker för att rätta till frekvensen. Det är det som vi gör i elnätet.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt