Växelriktare för små solkraftverk

2010-06-21 12:24  

Tidigare har ABB sålt växelriktare till stora, fristående solcellsanläggningar. Nu lanserar företaget en ny serie som kan användas i byggnader med mindre anläggningar.

Därmed ger sig ABB på allvar in i konkurrensen med tyska SMA och österrikiska Fronius på marknaden för växelriktare till solcellsanläggningar.

Den nya serien med enfas växelriktare presenterades på den stora solenergimässan Intersolar i München i förra veckan. De klarar effekter från 3,3 till 8 kW och riktar sig till mindre kunder med några tiotal eller hundratal kvadratmeter solceller på taket, till exempel villaägare, kontor, skolor eller lantbrukare

Men växelriktarna ska också kunna kopplas samman och därmed fungera i större anläggningar.

Växelriktare används för att omvandla solcellers likström till nätets växelström.

Hittills har ABB sålt riktare som klarar effekter på 100-500 kW för solcellsanläggningar med flera tusen kvadratmeter solceller.

Men enligt branschföreningen Svensk solenergi har det blivit allt vanligare att kunderna installerar flera mindre växelriktare i stället för en enda växelriktare i större anläggningar på 30 – 100 kW.

- Om man har tre växelriktare fungerar alltid minst två tredjedelar av systemet om en växelriktare går sönder. Dessutom ger det möjlighet att styra över effekten till de två växelriktare som fungerar, säger Bengt Stridh, utvecklingsingenjör på ABB och expert på småskaliga solcellsanläggningar

Nätansluten sol

Fakta:

Nätanslutna anläggningar består av solceller och växelriktare. I solcellerna omvandlas solinstrålningen till en likström (12 V) som sedan omvandlas till växelström (~240 V) i växelriktaren för att kunna kopplas in på det vanliga elsystemet i byggnaden och/eller till elnätet.

Mer om de nya växelriktarna här

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt