Vattenfall vill ta över <br></br>ratad dansk vindpark

2008-02-01 10:23  
Anders Dahl, vd Vattenfall Vindkraft

Först hoppade den statliga danska energijätten Dong av det stora havsbaserade vindkraftsprojektet Rödsand II söder om Lolland. Sedan backade också tyska Eon ur. Men svenska Vattenfall tar gärna över.

- Vi menar att det bud som vi lade 2006 fortfarande är en lönsam kalkyl. Jag räknar med att Vattenfall kommer att delta i en ny anbudsrunda. Rödsand II är ett bra projekt och Danmark är en av våra hemmamarknader.

Det säger Anders Dahl, chef för Vattenfall Vindkraft, till den danska tidningen Ingenjören.

När den danska Energistyrelsen lade ut Rödsand II-projektet på anbud för drygt två år sedan lade Dong och Eon de bästa buden och fick dela på projektet. Vattenfalls anbud ratades.

Dong och Eon accepterade ett garanterat elpris på 49,9 danska öre per kilowattimme.

Vindkraftverk till havs har blivit för dyra
Men efter det har prisutvecklingen på vindkraftverk rusat i höjden och kalkylen har försämrats.

Förra året hoppade statliga Dong av och Eon blev ensam kvar. Rödsand-projektet skulle byggas och drivas av Eons svenska bolag, före detta Sydkraft, men den 20 december förra året tog Eon beslutet att dra sig tillbaka.

- 49,9 öre var en nivå som var tillräcklig för två år sedan. Men på två år har kostnaderna ökat kraftigt och kalkylen håller inte längre. Det var tufft redan i våras när vi beslutade att gå vidare och det har blivit värre sedan dess, sade Eon Vinds vd Lennart Fagerberg till Ny Teknik strax före jul.

Vilket pris som Vattenfall ser som rimligt avslöjas inte, varken av Vattenfall eller Energistyrelsen.

Vattenfall är majoritetsägare i konsortiet Rödsand 2 A/S, där Vattenfall äger 55 procent och resten av sju privata företag.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt