Vattenfall störst i världen på vindkraft

2010-09-13 15:43  

Svenska Vattenfall kan nu skryta med att man äger världens största vindkraftspark till havs – Thanet Offshore Wind Farm i Nordsjön. 100 stora Vestasverk ger en effekt på 300 MW.

Om drygt en vecka, den 23 september, inviger Storbritanniens energi- och klimatminister Chris Huhne vindkraftsparken tillsammans med Vattensfalls vd Öystein Löseth.

Thanet Offshore Wind Farm täcker ett område på 35 kvadratkilometer i Nordsjön. De närmast vindkraftverken är placerade drygt en mil ut från Foreness Point, den östligaste delen av Kent.

De 100 stora Vestas 90V-verken fångar upp vindarna från Engelska kanalen och väntas ge tillräckligt med el för att täcka förbrukningen för mer än 200 000 brittiska hushåll.

De står på rad med 500 meter mellan varandra och 800 meter mellan raderna.

Vattenfall köpte Thanet-projektet i november 2008. Knappt två år senare är allt klart till ett pris av drygt 10 miljarder kronor eller 100 miljoner kronor per vindkraftverk.

Vattenfall äger också ett annat stort havsprojekt utanför Themsens mynning – Kentish Flats. Den anläggningen fick problem med sina turbiner för ett par år sedan.

Också på Kentish Flats använder sig Vattenfall av Vestas V90 Offshoreturbiner.

Då var den modellen ny och oprövad till havs. Växellådorna havererade en efter en och danska Vestas tvingades byta ut eller renovera i stort sett varje turbin.

Nu är Vestas V90 Offshore-turbiner omdesignade och ska tåla det tuffa Nordsjöklimatet.

Lars Anders Karlberg

Mer om: V90 Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt