Vattenfall eldar med afrikanska gummiträd

2010-03-18 16:00  

Vattenfall ökar inblandning av biomassa i sina europeiska kolkraftverk. För att klara det ska Vattenfall importera flis från Afrikanska gummiträd.

Vattenfall meddelar på torsdagen att man tecknat ett femårigt avtal med Buchanan Renewables Fuel i Liberia om flis från uttjänta träd från gummiplantager i Liberia.

Det handlar om en miljon ton under fem år.

- Träden har tidigare betraktats som restprodukter och avfall och bränts på fälten. Genom att i stället göra av träden får bönderna betalt och träden kommer till nytta, säger Vattensfalls biomassechef Göran Lundgren i ett pressmeddelande.

I affären ingår också två dieselgeneratorer som Vattenfall bygger om till biodieseldrift och flyttar ned till Liberias huvudstad Monrovia. Aggregaten har tidigare använts som reservkraft på Gotland.

- Vi är väl medvetna om utmaningarna men är imponerade ab Buchanan Renewables Fuels arbete och vet att regeringen i Liberia är mycket positiv till affären, som den ser som början på en ny exportmarknad, säger Göran Lundgren.

Vattenfall har som mål att öka inblandningen biomassa i sina kolkraftverk från dagens 1 miljon ton till 5-10 miljoner ton 2030.

Göran Lundgren skriver i pressmeddelandet att Vattenfall nu ska skapa en internationell portfölj av biomassaleverantörer och olika källor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt