Världens första flytande kärnkraftverk ute på Östersjön

2018-04-30 15:00  
Foto: Rosatom

Det ryska flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov är på väg genom Östersjön för att ta sig till Murmansk.

Det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov lämnade hamnen Baltiska varvet i St. Petersburg den 28:e april och kommer först att bogseras till Murmansk, enligt ett pressmeddelande från Rosatom.

I Murmansk kommer reaktorn att laddas med kärnbränsle, en process som förväntas inledas under hösten 2018. Huvuddestinationen är Pevek, Chukotka, i Rysslands östra delar, men resan dit kommer inte påbörjas förrän sommaren 2019.

Vitaly Trutnev på energiföretaget Rosatom är ansvarig för reaktorn och säger enligt pressmeddelandet att det flytande kärnkraftverket är en milstolpe för utvecklingen av kärnkraftsreaktorer i världen.

Han menar att denna nybyggda reaktor har de mest säkra system som går att bygga i dag och att reaktorn kommer att kunna ge elektricitet till de mest avlägsna delarna av Ryssland.

Behandlas som vanlig sjötransport

Svenska Kustbevakningen är informerad om fartyget men klargör till Dagens Nyheter att ekipaget inte kommer in på svenskt vatten utan åker genom Stora Bält i Danmark.

Björn Wallinius är ledningscentralsbefäl på Kustbevakningen i Göteborg och berättar att de ser på själva bogseringen som alla andra då det inte finns något kärnbränsle ombord.

– Vår uppgift är att ha koll på kusten och sjösäkerheten och det har vi med alla fartyg. Det här är naturligtvis en intressant transport, men inget som vi hanterar annorlunda än någon annan sjötransport, säger Björn Wallinius till DN.se.

Ska ersätta kolkraft

Reaktorn är tänkt att ersätta Peveks gamla Bilibino kärnkraftverk och Chaunsk kolkraftverk, vilket kommer att spara in cirka 50.000 ton av koldioxidutsläpp per år. Kraftverket har en livslängd på 40 år, som kan utökas upp till 50 år.

Akademik Lomonosov är byggd med två KLT-40C reaktorsystem, som har 35 MW i kapacitet för vardera reaktor. Fartyget är 144 meter långt och 30 meter brett, har en sammanlagd vikt av 21.000 ton och är namngivet efter den ryske vetenskapsmannen Mikhail Lomonosov.

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt