Vågkraften blir kommersiell

2008-09-29 10:59  
Vågkraftverken liknar röda sjöormar.

Världens första kommersiella vågkraftspark har officiellt invigts i norra Portugal. I ett första steg ska parken ge el åt 1500 hushåll.

Portugals finansminister Manuel Pinho fanns på plats för det officiella öppnandet av vågparken i Aguçadoura i norra Portugal i förra veckan. Till en början ska tre vågkraftverk på sammanlagt 2,25 MW leverera ström till elnätet, tillräckligt för att förse 1500 portugisiska hushåll med el.

- Finland är mycket bra på mobiltelefoner, Portugal vill vara bra på förnybar energi. Vi tillhör de fem ledande nationerna i världen och vi är bara i början av processen, sa Manuel Pinho vid invigningen enligt tidningen the Guardian.

I nästa fas ska ytterligare 25 vågkraftverk läggas ut och öka kapaciteten till 21 MW.

Vågkraftverken har utvecklats och byggts av det skotska företaget Pelamis Wave Power. Pelamis är namnet på en ytsimmande sjöorm och kraftverken liknar gigantiska röda ormar som guppar med vågorna.

Varje kraftverk är cirka 150 meter långt och består av fyra halvflytande cylindriska sektioner som rör sig i vågorna. Olja pumpas då till hydraulmotorer som i som tur driver generatorerna. Strömmen leds sedan till land via en sjökabel.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt