USA satsar på ny vindkraftsteknik

2009-12-18 07:39  

USA:s energiminister, nobelpristagaren Steven Chu, satsar stora forskningspengar på en helt ny vindkraftsteknik som bygger på flygindustrins jetturbiner i stället för traditionella propellrar.

Steven Chu kom till FN:s klimatmöte i Köpenhamn i veckan för att markera USA:s goda vilja i klimatförhandlingarna.

På en presskonferens visade upp en skiss på en ny vindkraftsteknik som tagits fram av det amerikanska företaget Flo Design Wind Turbine Corporation i Wilbraham i Massachusetts.

Flo Design har fått statligt stöd för att kunna utveckla tekniken vidare.

Den nya turbintekniken, som mer liknar en klassisk jetmotorturbin än ett traditionellt propellerkraftverk, heter Mixer Ejector Wind Turbine, MEWT, och ska ge mer energi per ”vingyta” än ett traditionellt propellerverk, HAWT, Horisontal Axis Wind Turbine.

Flygindustrin har kopplats in
På presskonferensen gav Steven Chu en bredsida åt värdlandet Danmark, hemlandet för världens största vindkraftsindustri Vestas.

- Det behövs en ny, banbrytande generation energiteknik – och inte minst inom vindkraftsindustrin. Och USA kommer att ta ledningen, sade Steven Chu till den danska tidningen Ingenjören.

Steven Chu menar att dagens energiteknik inte är tillräckligt effektiv för att klara målet att begränsa koldioxidutsläppen som Köpenhamnsmötet siktar till.

Nästa generations vindkraftverk ska vara högeffektiva, superkompakta och billigare än dagens.

- Vi har involverat den amerikanska flygindustrin för att få in dess expertis i vindkraftsforskningen och dess erfarenhet av luftströmmarna, sa Steven Chu på pressmötet i Köpenhamn.

Nobelpristagare i fysik
Steven Chu är en världsberömd forskare som fick Nobelpriset i fysik 1997. När han utsågs till USA:s nye energiminister visade president Barack Obama allvar med sin ambition att rikta om USA:s energiproduktion mot grön energi.

Han har skapat en ny fond för forskningsprojekt inom grön teknik. Den heter Apra-e och ligger under US Department of Energy.

Namnet ska appellera till det berömda amerikanska forskningsprogrammet Darpa, som ligger under det amerikanska försvarsdepartementet och som bland annat satsar pengar på det svenska forskningsprojektet för grönt jetbränsle – kemidoktorn Angelica Hulls forskningsföreteag Swedish Biofuels,

"Jag är skeptisk"
Men på det danska Risö-laboratoriet, världsberömt för sin forskning om vindkraftsteknik, är man inte helt övertygad.

- Det är visserligen känt att en sådan design kan ha större verkningsgrad än traditionella trevingade vindkraftverk, men materialförbruken är högre och det är svårt att föreställa sig att ett sådant kraftverk kan producera energi billigare än ett traditionellt, säger Flemming Rasmussen, programchef på Risö, till Ingenjören.

Flo Design Wind Turbine

Turbinen har en mångbladig rotor som är innesluten i en kåpa, som också blandar en yttre luftström med den som passerar rotorn.

Det ska ge en större verkningsgrad i förhållande till rotordiametern. Därför kan vindkraftverken byggas lägre och med mindre anläggningskostnader.

Företaget presenterade sina idéer våren 2008 inför en innovationstävling arrangerad av MIT, som man också vann.

Därefter har man varit ytterligt förtegna och tagit bort information om tekniken från sin webbsajt. En tidig presentation finns på Youtube, men sägs vara "föråldrad och missvisande".Se Youtube-filmen här.

Enligt nyhetstjänsten Xconomy förbereder företaget och dess huvudfinansiär, Kleiner Perkins, en större nyemission.

Ny Tekniks reporter Erik Mellgren, som arbetade för Xconomy våren 2008, fick en exklusiv intervju med Flo Designs vd Stan Kowalski. Läs intervjun här.

Läs ocksåXconomy´s artikel om Flo Design från den 26 oktober i år.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt