”Tysklands situation är kaotisk”

2013-06-20 07:30  
Vattenfalls förra vd Lars G Josefsson, som drog igång projektet. Foto: Vattenfall

Kul med Merkel på listan, men få länder kommer att följa det tyska exemplet. Det säger Lars G Josefsson som toppade Ny Tekniks förra energimaktlista för sex år sedan.

Då var han koncernchef för Vattenfall. I dag arbetar han genom sitt företag Bioelectric för att få fler länder att satsa på biomassa, bland annat som ersättning för kol i kolkraftverk.

Han följer fortfarande både klimat- och energifrågan, inte minst utvecklingen i Tyskland där han tidigare varit energirådgivare åt förbundskansler Angela Merkel.

Ny Teknik bad om hans syn på de viktigaste energifrågorna i dag.

Liksom många andra i energibranschen efterlyser han en långsiktig och block­överskridande överenskommelse.

– All logik talar för det – utom möjligtvis den politiska logiken. Politiker vill ha saker att bråka om, säger Lars G Josefsson.

Han tror att kärnkraften kommer att fortsätta spela en viktig roll för elproduktionen under lång tid framöver.

– Jag tillhör dem som tror att reaktorerna kommer att finnas kvar i 40–50 år och att det kommer att byggas en ny reaktor någon gång i framtiden.

I så fall har Sverige inte heller något omedelbart behov av att ersätta kärnkraften. Och när det gradvis sker är biomassa en het kandidat.

– Du kan inte ersätta kärnkraften med vindkraftverk. Hur mycket vindkraft vi egentligen ska ha i Sverige är en annan väldigt viktig fråga.

Han tycker att det är roligt att Angela Merkel finns med på listan. I kraft av sin storlek spelar Tyskland en viktig roll, men han tror inte att så många länder kommer att följa efter den gigantiska energiomsättningen, ”Energiewende”, som bland annat innebär en avveckling av kärnkraften till 2022.

– Situationen i Tyskland är kaotisk, och oberoende av vem som vinner valet kommer man att ta fram en ny plan för omställningen.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt