Tyskland tänker skrota kärnkraften

2011-05-30 07:03  
Vattenfalls kärnkraftverk i Tyskland: Krümmel och Brunsbüttel, båda i Schleswig-Holstein. Foto: Vattenfall

Tyskland ska avveckla all kärnkraft inom tio år. Beslutet fattades i natt efter 13 timmars förhandling.

Samtliga 17 kärnreaktorer i Tyskland ska tas ur bruk fram till år 2021.
 

De åtta reaktorer som stoppades efter olyckan i Fukushima ska stängas för gott.

Det beslutet fattades av regeringskoalitionen efter att de i natt suttit på förbundkanslerns kontor och förhandlat i över 13 timmar. Efter 2021 ska tre reaktorer få köras i ytterligare ett år fram till år 2022 i buffertsyfte.

Bland de åtta kärnkraft som nu tas ur drift drivs två av svenska Vattenfall. De i Krümmel och och Brunsbüttel, rapporterar SR:s Ekot.

I Tyskland har det alltid funnits ett starkt motstånd mot kärnkraft. Men efter olyckan i Fukushima har frågan dominerat den politiska debatten.

Detta visades tydligt senast i lördags. Då demonstrerade tiotusentals tyskar i Berlin mot kärnkraft.
 

Beslutet att avveckla kärnkraften har tidigare fattats av en rödgrön tysk regering. Men det beslutet revs upp i höstas. Angela Merkels regering beslutade då att förlänga snittdrifttiden för kärnkraftverk i landet med tolv år.

Men efter olyckan i Fukushima har nu Tyskland fattat ett historiskt beslut att avveckla all kärnkraft. Ekot kallar beslutet för en remarkabel politisk u-sväng.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt