Tyskland tänker skrota kärnkraften

2011-05-30 07:03  
Vattenfalls kärnkraftverk i Tyskland: Krümmel och Brunsbüttel, båda i Schleswig-Holstein. Foto: Vattenfall

Tyskland ska avveckla all kärnkraft inom tio år. Beslutet fattades i natt efter 13 timmars förhandling.

Samtliga 17 kärnreaktorer i Tyskland ska tas ur bruk fram till år 2021.
 

De åtta reaktorer som stoppades efter olyckan i Fukushima ska stängas för gott.

Det beslutet fattades av regeringskoalitionen efter att de i natt suttit på förbundkanslerns kontor och förhandlat i över 13 timmar. Efter 2021 ska tre reaktorer få köras i ytterligare ett år fram till år 2022 i buffertsyfte.

Bland de åtta kärnkraft som nu tas ur drift drivs två av svenska Vattenfall. De i Krümmel och och Brunsbüttel, rapporterar SR:s Ekot.

I Tyskland har det alltid funnits ett starkt motstånd mot kärnkraft. Men efter olyckan i Fukushima har frågan dominerat den politiska debatten.

Detta visades tydligt senast i lördags. Då demonstrerade tiotusentals tyskar i Berlin mot kärnkraft.
 

Beslutet att avveckla kärnkraften har tidigare fattats av en rödgrön tysk regering. Men det beslutet revs upp i höstas. Angela Merkels regering beslutade då att förlänga snittdrifttiden för kärnkraftverk i landet med tolv år.

Men efter olyckan i Fukushima har nu Tyskland fattat ett historiskt beslut att avveckla all kärnkraft. Ekot kallar beslutet för en remarkabel politisk u-sväng.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL