Tyskland chockhöjer miljöavgift på el

2012-10-15 12:35  
Den höjda miljöavgiften på el i Tyskland, som ska bekosta övergången till mer förnybar energi, med nästan 50 procent. Foto: Colourbox

Tyskland höjer miljöavgiften på el, som ska betala övergången till mer förnybar energi, med nästan 50 procent. Förklaringen är den oväntat kraftiga utbyggnaden av solceller, vindkraft och bioenergi.

I måndags blev det klart att den tyska miljöavgiften på el ökar från 3,6 till 5,3 eurocent, motsvarande 46 öre, per kWh. En höjning med närmare 50 procent.

Avgiften, som i Tyskland kallas EEG, används för att betala de ökade kostnader som det innebär att producenter av förnybar energi har rätt till ett fast pris per kWh, oavsett prisnivå på den tyska elbörsen.

EEG-lagen infördes redan år 2000 för att öka andelen förnybar energi i Tyskland. I början av förra året stod den för 17 procent av elanvändningen.

-Nu är andelen 25 procent. Det är en mycket högre andel än vad folk räknat med, säger Andreas Kuhlman, på enheten strategi och politik, på BDEW, den tyska motsvarigheten till Svensk Energi.

Höjningen av miljöavgiften väntas innebära en ökad elkostnad på ungefär 70 euro om året, ungefär 600 kronor, för ett hushåll med tre personer.

Höjningen har skapat häftig debatt och Tysklands miljöminister Peter Altmeier säger att det nu är dags att reformera EEG-lagen och bland annat begränsa utbyggnaden av nya vindkraftverk.

Jordbrukaren Jan Marrink, delägare i fem vindkraftsparker, menar att den nya höjningen är politisk, en bricka i ett spel för att senarelägga nedsläckningen av de tyska kärnkraftverken.

-Högre elpriser gör tyskarna mindre positiva till förnybar energi, och det är vad de stora kraftbolagen vill, säger han.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt