Testar olja för säkrare vindkraft

2014-02-06 10:23  
Växellåda till vindkraftverk. Foto: Husum Wind

Oljans kvalitet är avgörande för hur växellådor i vindkraftverken fungerar. En testplats för oljesensorer byggs nu.

Oljesensorer är viktiga för att förebygga haverier i de känsliga växellådorna i vindkraftverk. Genom att hålla koll på hur oljan åldras, och hur mycket partiklar, vatten och damm som finns i oljan, ska det bli möjligt att ge service i tid, och undvika ofrivilliga driftstopp.

För att hitta en standardiserad metod att testa oljesensorer byggs nu en testanläggning i tyska Bremerhaven av Fraunhoferinstitutet Iwes tillsammans med tekniska universitetet i München och flera andra aktörer med erfarenheter av hur maskinkomponenter slits.

Genom testerna ska det bli möjligt att avgöra tillförlitligheten, mätnoggrannheten och användbarheten för sådana sensorer när oljan utsätts för partiklar, vatten eller luft. Med en enhetlig testmetod ska det bli möjligt att utveckla tillförlitliga sensorer som varnar i tid, och som undviker falsklarm, som orsakar onödiga driftstopp och dyra inspektioner.

Testanläggningen i Bremerhaven beräknas vara klar i september.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt