Tekniken som ska spara miljoner åt LKAB

2013-10-25 12:33  

Hittills har spillvärme från LKAB:s gruvor släppts rakt ut i atmosfären. Nu ska den tas om hand med värmeväxlare. <br/>-Det är ingen rocket science, men vi kommer att spara pengar, säger Kristofer Linder, projektledare på LKAB.

För att verksamheten ska fungera behöver LKAB massor av cirkulerande luft. I Kiruna pumpas totalt 1 500 kubikmeter luft i sekunden ned i gruvorna, via luftslussar. Samtidigt pumpas lika mycket luft upp ur gruvorna, i parallella luftslussar. Luften som pumpas ned är under vintermånaderna ofta kall och behöver värmas upp för att inte skapa isbeläggningar på de fuktiga väggarna. Hittills har det gjorts med värmebatterier, drivna av antingen spillvärme från LKAB:s pelletsverk, eller med hjälp av olja och el.

Nyligen sjösattes dock ett projekt med ny värmeåtervinning. Det är i LKAB: s station KV522 i Kiruna. Med hjälp av värmeväxlare ska den varma luften som transporteras ut ur gruvan tas tillvara.

- Luften som pumpas ut är oftast runt tio grader varm. Tidigare har den inte tagits tillvara utan släppts rakt ut i atmosfären. Nu har vi installerat batterivärmeväxlare, drivna av batterier som är fyllda med glykolvatten, säger Kristofer Linder.

Totalt har sex frånluftsbatterier och sex tilluftsbatterier installerats i KV522. Tekniken påminner lite om uppvärmningen av en bil, berättar Kristofer Linder. Glykolvattnet värms upp av den uppåtstigande returluften, därefter leds den till slussarna med den kalla, nedåtgående luften, som då värms upp.

- Den kalla luften som pumpas ned behöver bli åtminstone en plusgrad. Vi tror att värmeväxlarna ska kunna klara av detta till en viss gräns. Är temperaturen från början mer än tio minusgrader behöver vi komplettera med uppvärmningen från våra ordinarie värmebatterier, säger Kristofer Linder.

I nuläget håller systemet på att startas upp. Därefter ska projektet utvärderas i vår. Om tekniken fungerar kommer LKAB installera värmeväxlare i fler stationer, både i Kiruna men främst i Malmbergen.

Att genomföra denna typ av värmeåtervinning kommer att kosta cirka åtta till tio miljoner kronor per station. Den beräknade besparingen ligger på fem gigawattimmar per år. Företaget räknar därför med att bespara cirka tre miljoner kronor per år.

Stationer

  • En station består av en frånluftsfläkt med tillhörande byggnad och skorsten, och en tilluftsstation med fläkt och byggnad där de befintliga värmebatterierna finns monterade.
  • I Kiruna finns i nuläget elva stationer.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt