Svenskt projekt ska ge el till halv miljon i Moçambique

2015-10-14 09:41  

Pöyry Sweden har precis inlett en förstudie om att bygga en 20 mil lång kraftledning som ska säkra eltillgången för 500 000 personer i Moçambique. Projektet är en del Barack Obamas initiativ Power Africa.

Ny Teknik har tidigare berättat att Sverige var det första landet att gå med i Power Africa, USA:s jättesatsning vars syfte är att fördubbla andelen av befolkningen söder om Sahara som har tillgång till el. I och med det har den svenska regeringen åtagit sig att möjliggöra investeringar på cirka sju miljarder i ren el i området under de närmaste tio åren.


Konsult- och energibolaget Pöyry Sweden är nu ett av de första svenska företag att starta ett projekt som är del av Power Africa-satsningen.

– I Moçambique saknar tre av fyra direkt tillgång till el från det nationella nätet. På uppdrag av Edm, Moçambiques statliga elbolag, ska vi göra en förstudie om byggandet av en 20 mil lång kraftledning mellan de två städerna Massinga och Vilanculos som ska kunna ge el till cirka halv miljon personer, säger Johan Jalvemo, chef för affärsområdet transmission och distribution hos Pöyry.


Syftet med den nya ledningen är att dels göra elförsörjningen mer tillförlitlig, dels fungera som ett alternativ för att säkra elförsörjningen om en annan ledning i nätet går ned.

– Det känns fantastiskt att svensk kompetens och teknik kan bidra till att skapa välstånd i Afrika. Mycket av det befintliga elnätet är byggt med svensk teknik, vilket innebär att det håller en hög standard.


Arbetet med förstudien har precis påbörjat och beräknas ta drygt två månader. Efter det tar en annan aktör över när det gäller byggandet av ledningen.

– Vi ska bland annat beräkna efterfrågan på el i området, dra upp den preliminära rutten och ta fram designskisser för ledningen, säger Johan Jalvemo.


Hos Pöyry har man nu förhoppningar om att deras arbete utgöra startskottet för att även svenska företag får liknande byggnadsprojekt i Afrika.

– Det finns många snarlika arbeten inom ramen för Power Africa-projektet. Organisationen Business Sweden kommer nu att öppna ett projektkontor i Sydafrika, vilket jag tror är viktigt för att kunna stötta svenska företag att vinna affärer i Afrika.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt