Svensk styrning i succélampa

2013-12-23 06:00  
Adam Dunkels, utvecklaren av operativsystemet Contiki. Foto: Michael Melanson

Kickstarter-succén LIFX uppkopplade led-lampor är nu på väg till dem som satsade pengar i projektet. Tacka svenske Adam Dunkels för det.<br/> – Vi kopplar ihop appar med prylar i den fysiska världen, säger han.

– För ett litet företag som Thingsquare betyder det mycket att vara en del av ett projekt som LIFX. Det blir ett sätt för oss att testa vår teknik i en skala som vi inte kan genomföra på egen hand, säger Adam Dunkels.

Förra året bestämde han sig för att lämna sin forskartjänst på Sics för att på heltid jobba med operativsystemet Contiki.

Systemet, som Adam Dunkels utvecklat vid sidan av forskningen, är tillräckligt litet för att kunna användas i inbyggda system, men tillräckligt kompetent för att låta dem kommunicera via internetprotokollet, IP, som utgör grunden för hela internet.

Samtidigt som Adam Dunkels och hans tre kolleger startade Thingsquare satt ett annat gäng entreprenörer och skissade på en internetuppkopplad led-lampa.

De hade fått upp ögonen för Contiki, som är gratis att använda och har öppen källkod.

När Kickstarter-projektet blev en succé tog de kontakt med Adam Dunkels. Thingsquare hjälper sina kunder med tre saker. Det ena är Contiki, operativsystemet som behövs för att bygga ett mesh-nätverk där de trådlösa prylarna kommunicerar med varandra och via en ­supernod vidare till internet.

Det andra är en lösning för att skicka ut uppdaterad mjukvara till de uppkopplade prylarna, vilket är viktigt för att enkelt kunna fixa buggar eller ge dem nya funktioner.

– Och parallellt med att LIFX utvecklat sin lampa har vi jobbat med vår molntjänst, den del vi tar betalt för, säger Adam Dunkels.

Thingsquares molntjänst blir navet i de trådlösa installationerna och som exempelvis skickar instruktioner från användarens app i mobilen till de uppkopplade prylarna och vice versa.

– Att LIFX blev en framgång visar att det finns en efterfrågan på uppkopplade prylar. Förhoppningsvis vågar fler företag utveckla liknande saker vilket kan ge oss nya kunder.

Vad ger dig energi att hålla på med det här?

– Det är kul att hålla på med något som kan bli riktigt stort globalt. Det är inte varje dag man har den chansen.

Thingsquare

  • Utvecklar teknik för det som kallas ­internet of things, pryl­arnas internet.
  • Omsättning: en knapp miljon kronor i fjol.
  • Grundades 2012.
  • Anställda: 4.

Systemet Contiki

  • Operativsystemet, som Adam Dunkels utvecklade på Sics, gör det möjligt att ge internetuppkoppling till prylar med väldigt begränsad hårdvara. Används för att bygga upp ett så kallat meshnätverk där prylarna kommunicerar med varandra och en får ansvar att vara ­huvudnod och hålla kontakten med ­internet. Contiki paras ihop med Thingsquares molntjänst.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt