Strålskyddad gaffeltruck röjer i Fukushima

2011-04-27 15:06  
Decimetertjock plåt och blyglas skyddar föraren.

Mitsubishi har på kort tid tagit fram en gaffeltruck med strålskyddad hytt och blyglas för uppröjningsarbetet i Fukushima.

Energiföretaget Tepco har redan satt in fjärrstyrda entreprenadmaskiner för att röja upp i den radioaktiva förödelsen runt de havererade reaktorerna i kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Men för precisionslyft är det bättre med föraren i hytten på fordonet. Mitsubishi har därför under loppet av en månad kombinerat sitt kunnande inom kärnteknikområdet och tillverkningen av gaffeltruckar för att utveckla en strålskyddad truck som klarar tyngre lyft.

Man har utgått från företagets standardtruck i 15-tonsklassen. Förarhytten är dock byggd av 100 mm tjockt stål med rutor av 230 mm tjockt blyglas. Hytten är försedd med filter som tar bort kontaminerat damm, vilket ska garantera att luften i hytten hålls ren. Ett lätt övertryck svarar för att förorenad luft inte läcker in i hytten.

Trucken är 7,3 meter lång, 2,5 meter bred och 3,9 meter hög. Den väger 30 ton och har en lyftkapacitet på 9 ton. Bland extratillbehören märks ledade och vridbara gafflar liksom skopa.

Den första trucken ska levereras den 2 maj. Innan dess testas radiakskyddet vid Mitsubishis speciella stråltestanläggningar. (Mitsubishi är en av Japans tre tillverkare av kärnkraftverk.) En andra truck ska vara klar för leverans den 20 maj.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt