Soltorn kan slå Burj Dubai

2008-04-21 15:51  
Världens första soltorn, i spanska Manzanares, var bara ett experiment med en höjd på blygsamma 200 meter och en effekt på 50 kW. Foto: Enviromission

Ett soltorn i Namibia kan bli världens högsta byggkonstruktion. Med höjden 1 km väntas kraftverkstornet bli högre än skyskrapan Burj Dubai och fem gånger så högt som världens hittills högsta soltorn i Manzanares i Spanien.

En grupp tyska ingenjörer har projekterat ett kilometerhögt solkraftverk som skulle kunna ge effekten 50 MW om det byggs i Namibia i Afrika.

Idén med soltorn är populär i Tyskland, och redan har tyska regeringen gett bidrag till ett experimenttorn som byggts i spanska Manzanares.

Det byggdes i början av 1980-talet, och visar att tekniken fungerar.

Fem gånger så högt
Tornet i Spanien är dock bara 200 meter högt.

Tornet i Namibia projekteras för en höjd på 1000 meter och en diameter på 90 meter.

Principen är att solvärmen fångas upp utmed marken kring tornet på en yta av 20 kvadratkilometer. Det sker med ett enormt glastak, som byggs strax ovan marken.

Marken under kan samtidigt användas för odling i växthusliknande miljö. Den varma luften strömmar in mot centrum där tornet står och rusar sedan upp i tornet. Tryckskillnaden mellan inloppet och utloppet skapar luftströmmen, som får driva en turbin i tornet.

Letar finansiärer
Förutom problemet med att bygga ett så högt torn, och de höga kostnaderna för ett sådant bygge, så är en nackdel den låga verkningsgraden. Den ligger på 1 procent.

Ett liknande projekt beskrev Ny Teknik för fyra år sedan. Då handlade det om att bygga ett kilometerhögt torn i Australien.

Regeringen i Namibia försöker nu att hitta finansiärer till soltornkraftverket.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt