Solcellsprofeten fick årets blåslampa

2012-10-11 13:54  

Miljöaktivisten och egen el-profeten Johan Ehrenberg fick i dag ta emot det prestigefulla konsumentpriset Blåslampan för att har satt fart på intresset för egen el. Han har haft god hjälp av de stadigt fallande priserna på solceller.

Priset delas ut varje år av organisationen Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön.

Det går till ”en person, organisation eller företag som på ett utmärkt och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intresse”.

Formellt är det Johan Ehrenbergs företag Egen El som får priset för att aktivt ha arbetat för att få igång alternativ till de stora elbolagen genom att sälja solcellsanläggningar och motivera fler privatpersoner att producera egen el.

- Genom att agera istället för att prata har de satt fart på utvecklingen som hittills varit trög, säger juryn, som består av välkända namn som Alice Bah Kuhnke, Annika Wilow Sundh, Katarina Johansson, Stefan Edman, Sverker Olofsson och juryns ordförande Örjan Brinkman,  ordförande i Sveriges konsumenter.

Johan Ehrenberg säger till Ny Teknik att han innan året är slut kommer att ha sålt och monterat solcellsanläggningar på tak hos Egen El-kunderna med en sammanlagd effekt på 300 kW.

Och på Egen El-kullen i Katrineholm står det solcellspaneler med en sammanlagd effekt på över 200 kW, installationer som ägs av Johan Ehrenberg själv, av privatpersoner och av bostadsrättsföreningar .

Här testar han alla sorters vindsnurror och solcellspaneler för att hitta det bästa. Han bygger solcellskonstruktioner i alla möjliga former - heltäckande tak, genomskinliga växthus, staket och garagelängor.

Johan Ehrenberg förodar solceller för privatpersoner men har själv konstruerat ett mellanting som fungerar, en hybrid som heter Eva.

Eva består av 230 W solceller och en liten Maglevliknande vertikalsnurra med 600 W effekt. Den har han tagit fram i tio exemplar och säljer för 39 000 kronor till personer som är intresserade av att vidareutveckla konstruktionen.

Johan Ehrenberg har skrivit en tjock bok med allt man behöver veta för att göra egen el. Ny Teknik har skrivit om boken.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt