Små avvikelser funna i Ringhals-komponenter

2016-07-13 15:53  
Ringhals kärnkraftverk. Foto: Annika Örnborg

Komponenter från fuskande stålgjuteri utgör ingen fara.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om det franska företaget Arevas gjuteri Le Creusot som misstänks ha fuskat med kvalitetskontrollen av stålgods, som sedan 1965 sålts till över 100 reaktorer i världen. Några av komponenterna i ånggeneratorerna i svenska Ringhals 3 kommer från gjuteriet.

Nu meddelar Ringhals ägare, Vattenfall, att endast mycket små avvikelser förekommit i komponenterna. I en information skriver företaget att: Kompletterande fakta som presenterats under dagen visar att avvikelserna inte har någon som helst betydelse för materialets hållfasthet och livslängd. Det är också klarställt att inga avvikelser förekommer för övriga delar som företagets fabrik Le Creusot levererat till Ringhals.

AREVA har genomfört en mycket noggrann kvalitetsgranskning av cirka 10 000 dokument för de objekt som tillverkats vid den aktuella fabriken.

Mer om: Areva Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt