Skandalerna avlöser varandra i Fukushima

2013-03-15 07:00  
I somras uppdagades det att inhyrda röjningsarbetare hade täckt sina dosimetrar med blyplåt - på order av förmännen. Foto: Scanpix

Två år efter jordbävningen i Japan är skadorna efter kärnkraftsolyckan i Fukushima fortfarande stora. Saneringen går sakta och kantas av skandaler där farligt avfall kastas bort och röjningsarbetare döljer hur mycket strålning de utsätts för.

Saneringsarbetet vid Fukushima pågår alltjämt och är både omfattande och problemfyllt. Kontaminerat material som ska fraktas bort och hållas isolerat kastas av vissa entreprenörer i närmaste flod, har dagstidningen Asahi avslöjat.

Strålningsnivåerna sjunker generellt. Men nyligen fångades en fisk med 510 000 becquerel cesium per kilo. Gränsvärdet är 100 becquerel. Tokyo Electric ska sätta ut nät för att stänga in sådan fisk.

Arbetet inne i kärnkraftverken har drag av skräckfilm. Heta fläckar av radioaktivitet kan lura överallt, och en del arbete måste göras med ficklampa eftersom belysningen bara delvis fungerar, enligt Asahi. Och i somras uppdagades att inhyrda röjningsarbetare hade täckt sina dosimetrar med blyplåt på order av sina förmän. Det är oklart hur det havererade kärnbränslet fördelar sig, och det dröjer innan det kan avlägsnas. Om det ligger mycket utspritt, kan arbetet bli svårt.

– Det tog 14 år efter Three Mile Island-olyckan 1979, påpekar Christian Ekberg, kärnkemiprofessor på Chalmers.

Kostnaden för olyckan uppskattades i höstas till 137 miljarder dollar för uppröjning i reaktorn, sanering av omgivningen samt kompensation till offer, mest evakuerade. Det är inte säkert att det räcker.

Japans nya regering är positiv till kärnkraft, men det kommer ändå att ta flera år att återstarta ens en del av landets 50 reaktorer. Bara två är i gång. Den nya kärnkraftinspektionen NRA börjar pröva återstarter den 1 juli. Ingen reaktor klarar just nu dessa krav. Det tar sedan minst tre år att pröva alla. Några reaktorer får svårt att starta alls på grund av exempelvis extra stor jordbävningsrisk, ålder eller för att lokala guvernören tänker lägga in sitt veto, vilket är fallet för de sex oskadade reaktorerna i Fukushima.

Från skalv till tsunami till härdsmältor

11 mars 2011 drabbades nordöstra Japan av en kraftig jordbävning som slog ut kraftnätet.

Jordbävningen utlöste en 14 meter hög tsunami som slog ut de dieselaggregat som ska förse kärnkraftsreaktorerna med ström för nödkylning. Tre reaktorer och en reaktorbassäng förlorade kylning. Där­efter följde flera vätgasexplosioner som slet sönder reaktorbyggnaderna.

Mycket stora mängder radioaktivitet läckte ut, det allra mesta i havet.

Fredrik Lundberg

Mer om: Tsunami Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt