Energi
Sekab får sina pengar
Sekab får 200 nya miljoner. Det blev klart i dag efter att både Örnsköldsviks och Skellefteå kommuner sagt jag till nytt stöd för det krisdrabbade etanolboalget Sekab.
UPPDATERAD
Efter en hetsig debatt i Örnsköldsviks kommunfullmäktige i går måndag tog beslutet att ge etanolföretaget Sekab 100 miljoner kronor i stöd.
I dag tisdag var det dags för den andra storägaren i Sekab, Skellefteå kommun, att bevilja 100 miljoner kronor i likviditetsstöd.
Kritiken från de borgerliga blocken i kommunerna har varit hård mot att gå in med ytterligare stöd till Sekab. Men majoriteten har dock gått på linjen att ett stöd kostar mindre än en konkurs.
"Kemistaden Ö-vik"
Kommunfullmäktiges ordförande i Örnsköldsvik, Elvy Söderström, (S), gav en historisk återblick och påminde om att tanken med stödet från början, 2005, var att utveckla Örnsköldsvik till en kemistad.
- Nu har företaget tagit fram ett åtgärdsprogram som vi tror på och nu måste vi ta vårt ansvar, sa hon.
Sekab säger sig totalt behöva 225 miljoner kronor i mjuka lån för den stora omstrukturering som styrelsen lade fram i fredags förra veckan.
Den går ut på att Sekab enbart ska hålla sig till sin kärnverksamhet; det vill säga att utveckla gröna kemikalier och ersättning till diesel och att forska kring andra generationens cellulosaetanol.
Sekab lämnar E85-affären
Hittills har Sekab stått för 85 procent av etanolimporten till Sverige. Denna verksamhet upphör och övertas av bensinbolagen.
Sekabs fabrik i Polen säljs och projekten i Tanzania och Mocambique, där Sekab planerat fabriker för sockerrörsetanol, läggs ner.
Av företagets 101 anställda har 70 varslats.
Idag beslutas om ytterligare 100 miljoner kronor i stöd till Sekab. Det är kommunfullmäktige i Skellefteå som behandlar frågan.
Hur gör Umeå?
Frågetecken kvarstår också om de 25 miljoner kronor som Umeå kommun väntas bidra med.
Innan Sekabs analyser av omstruktureringen nått Umeå kommunfullmäktige tas inga beslut, enligt kommunalrådet Lennart Holmlund, (S), i Umeå.
- Vi vill värna pilotanläggningen och att se Sekab gå i konkurs är inget alternativ. Det blir dyrare än att stödja företaget, säger han till Ny Teknik.