Salt kan ersätta litium i batterier

2012-10-22 15:46  
Reza Shahbazian-Yassar Foto: MTU

När litium blir en bristvara och intresset för elbilar ökar kan salt vara lösningen, tror en forskare vid Michigans tekniska universitet.

- Det finns bedömare som tror att litium är vår nya olja, säger Reza Shahbazian-Yassar, som nu fått 417000 dollar för att studera en möjlig ersättare till litium.

Litium är just nu det mest lovande ämnet när konstruktörer försöker få fram de effektivaste batterierna för exempelvis elbilar. Men nackdelen är det höga priset och de begränsade tillgångarna.

Natrium kan bli ett bra alternativ, anser Shahbazian-Yassar. Det är billigt och finns i överflöd. Världshaven är fulla med salt.

Men natrium har en nackdel, dess atomer är 70 procent större än litiumatomerna.

Stora atomer kan slita ut batteriets elektroder snabbare.

Med hjälp av elektronmikroskop ska nu Shahbazian-Yassar och hans forskarteam studera vad som händer i batteriet på atomnivå när det laddas upp och laddar ur.

- Vi ska studera grundläggande reaktioner och undersöka vilka material och elektroder som gör sitt jobb bäst i salt miljö, säger Reza Shahbazian-Yassar i ett pressmeddelande.

Natriumbatterier kanske inte behöver vara lika bra som litiumbatterier för att kunna konkurrera, menar Reza Shahbazian-Yassar. De behöver bara vara tillräckligt bra för att konsumenterna ska bli nöjda. Lågt pris är en sådan egenskap, elbilar skulle kunna bli överkomliga för vanliga bilköpare.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt