Så ska klimatet räddas

2010-12-07 23:00  
Den smältande isen på Grönland är ett problem som måste lösas snabbt. Foto: John Mcconnico AP / Scanpix

Intresset ökar för storskaliga ingenjörsprojekt för att minska effekterna av den globala uppvärmningen. Men de kritiska rösterna är fortfarande många.

<p>I helgen stängdes dörrarna till FNs stora klimatmöte i Cancún i Mexiko. </p> <p>Fiaskot från Köpenhamnsmötet är fortfarande i friskt minne. Denna gång finns inga förhoppningar om att världen ska kunna enas om lägre utsläppsnivåer.</p> <p>Därför är det kanske inte så konstigt att det talas allt mer om så kallad geoengineering. Det vill säga storskaliga tekniska lösningar för att minska effekterna av de globala klimatproblemen. </p> <p>Geoengineering är inget nytt, men de senaste åren har antalet forskningsrapporter exploderat. Bara sedan 2007 har mängden publicerade rapporter femfaldigats. </p> <p>Även anslagen till projekten ökar. Bland de mer omtalade hör Bill Gates bidrag till forskning för att bleka molnen, så att solljuset reflekteras och jordens temperatur sjunker. </p> <p>Olle Häggström, välkänd klimatdebattör och professor i matematisk statistik på Chalmers är inte överraskad över det ökade intresset för skorskaliga experiment. </p> <p>- De internationella förhandlingarna har gått i stå. Då är det naturligt att man börjar tänka på en plan B, säger Olle Häggström.</p> <p>Men han gillar det inte. </p> <p>- Risken finns att alltför stor och okritisk uppmärksamhet på geoengineering skapar en falsk känsla av säkerhet, så att vi blir mindre benägna att jobba för minskade koldioxidutsläpp, säger Olle Häggström.</p> <p>- Metoderna för att reflektera solstrålning duger inte som långsiktiga lösningar, utan kan som bäst användas tillfälligt, kanske i något årtionde, för att kapa en akut värmetopp. </p> <p>Han varnar också för att om man gör detta till en permanent lösning - utan satsning på lägre utsläpp - tvingas framtida generationer att hålla igång systemen. </p> <p>- Och det vore fruktansvärt oansvarigt, eftersom vi inte vet om de ens har kvar den infrastruktur som krävs. </p>

Fyra ingenjörsprojekt som kan rädda klimatet

1. Håll kvar isen på land
En av de värsta konsekvenserna av klimatförändringen är att havsnivån stiger. Det vill glaciärforskaren Slawek Tulaczyk försöka förhindra. Problemet är smältvattnet från glaciärerna som bildas under isen. Det minskar friktionen mot land, och förflyttningen av de stora ismassorna ut till havet går snabbare.
Slawek Tulaczyks har två förslag för att hålla kvar isarna på land: Att pumpa bort smältvattnet under isarna eller att frysa ner vattnet med hjälp av flytande kväve.

2. Färga molnen
Det amerikanska forskningsföretaget Silver Lining utvecklar en flytande maskin, som omvandlar havsvatten till mikroskopiska partiklar som sprutas 1 000 meter upp i luften. Salt-partiklarna ökar densiteten i molnen, vilket gör dem vitare och mer av det infallande ljuset åker tillbaks ut i rymden.
Ambitionen är att det ska sänka jordens temperatur, och därför har Bill Gates bidragit med ungefär 2 miljoner kronor till projektet.

3. Simulera vulkan
En gammal idé för att sänka temperaturen är att imitera en vulkan och spruta ut svavel i atmosfären. Svavel-partiklarna reflekterar tillbaka delar av solljuset. Ett nytt förslag från David Keith på University of Calgary är att spruta ut någon miljon ton svavelsyra per år i stället.
Han räknar med att det bara skulle krävas ett 80-tal högflygande svavelsprutande plan för sänka jordtemperaturen ett par grader. Vissa kritiker menar dock att svavlet kan förstöra ozonlagret, vilket skulle öka den ultravioletta strålningen.

4.Tvätta CO2
Koldioxiden i luften kan tvättas bort på kemisk väg och sedan förvaras i koncentrerad form i marken - eller absorberas i vatten.
I ett projekt används rader av fläktar, där luften får passera genom smart utformade ytor med absorberande vätskeflöden.
Ett annat alternativ är att använda havet som absorbent. Forskaren Tim Kruger har fått pengar från oljebolaget Shell för att undersöka den lösningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt