Så får de bukt med bråkig el

2012-11-16 14:20  

Den lilla orten Wildpoldsried är ett framtida Tyskland i miniatyr. Här produceras tre gånger så mycket energi som invånarna själva gör av med. Ett smart elnät ska få bukt med bångstyrig el från sol och vind.

Precis som på så många andra platser i Tyskland har invånarna i Wildpoldsried i södra Tyskland tagit chansen att bli producenter av förnybar el.

Det gör de tack vare de förmånliga subventionerna som ger ett fast pris på den producerade elen under 20 år.

Men det lokala elnätet har svårt att hänga med i svängningarna. Soliga dagar ökar produktionen kraftigt från solcellsanläggningar som vuxit upp som svampar i jorden i området.

Det lokala energibolaget stod inför två alternativ: bygga ut nätet, eller göra det smartare.

– Att bygga ett helt nytt distributionsnät blir för dyrt. I stället testar vi ett nytt koncept för att jämna ut belastningen, säger Michael Metzger vid Siemens tekniska utvecklingscentrum i München.

På sin dator kan han när som helst koppla upp sig mot det smarta elnätet. På ett foto över området på skärmen syns de omkring 80 sol-, vind- och biogasanläggningarna som alla försetts med vad Michael Metzger kallar smarta agenter.

Deras uppgift är att hela tiden rapportera sin aktuella status till en central agent. Den centrala agenten är i sin tur i ständig förhandling med de lokala agenterna och ger order om hur mycket och när de ska producera el.

I programvaran ingår också en agent som håller koll på kvaliteten i näten. Blir till exempel spänningen för hög eller låg aktiveras en reglerbar transformator som ingår i nätet.

- Det räcker inte att mäta, vi måste kunna påverka också, säger Michael Metzger.

Nästa steg är att koppla in ett energilager med litiumjonbatterier som ska hjälpa till att hålla nätet stabilt.

Det treåriga projektet, med en budget på 56 miljoner kronor, är bara ett av många inom smarta nät i Tyskland.

ABB deltar till exempel i flera projekt. I ett av dem, Meregio, har cirka 1 000 företag och vanliga elkunder försetts med smarta elmätare och annan utrustning för att kunna anpassa sin elförbrukning till tillgången på el.

Läs också:

Läs mer: Många små kraftverk skapar jätte

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt