Energi

Så blir vattnet fritt från medicin

Fem meter över marken mäte Berndt Björlenius ozonkoncentrationen i luften. Labbmätningarna vid Henriksdalsverket utgör en viktig del i utvecklingen av ett nytt reningssteg för läkemedelsrester. Foto: Michael Melanson

EU föreslår tuffa gränsvärden för hur mycket läkemedel som får finnas i sjöar och vattendrag. Går förslaget igenom väntar högre VA-avgifter. Forskare på KTH bygger nu en testanläggning för ett extra reningssteg.

Publicerad

Läkemedel är designade för att vara biologiskt aktiva. För att klara den hårda miljön i magtarmkanalen måste de också vara svåra att bryta ner. Men det ställer till problem i reningsverken. Många läkemedel rinner rakt igenom och hamnar i naturen där de skadar fiskar och andra vattenlevande organismer. Värst är syntetiska hormoner och det anti-inflammatoriska medlet diklofenak, aktiv substans i bland annat som Voltaren.

Nu har EU för första gången fört upp två hormoner samt diklofenak på listan över kemikalier som bör läggas till vattendirektivet och därmed få stränga gränsvärden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här