Ryssland stänger sista plutoniumfabriken

2010-04-16 14:53  

Ryssland har stängt sin sista fabrik för tillverkning av plutonium. Den symboliska handlingen prisades av Barack Obama som "ett viktigt steg".

Reaktorn ADE-2 ligger i staden Zheleznogorsk. Orten grundades 1950 som ett slutet samhälle under namnet Krasnoyarsk-26, även kallad "järnstaden". Dess huvuduppgift var att producera plutonium för kärnvapen under det kalla krigets upprustningsår.

Varken Ryssland eller USA har haft behov av mer vapenplutonium på många år, och Ryssland avbröt sin produktion 1995. I mars 2003 slöt länderna ett avtal om att Ryssland skulle stänga sina sista fabriker, för att minska riskerna för att vapenmaterial kommer på avvägar.

Båda länderna ska, enligt ett nytt avtal, göra sig av med 34 ton vapenfärdigt plutonium.

ADE-2, en grafitmodererad, vattenkyld reaktor, har de senaste åren använts för att generera ström och varmvatten för den lilla staden Zheleznogorsk. Två systerreaktorer stängdes redan 1992.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt